40 milliárd forint ütötte a lakosság kezét: megélhetésre költhetik

Világgazdaság2011. március 11. 09:32

Részvényeiket és befektetési jegyeiket kénytelen felélni a lakosság. Negyven milliárd forinttal csökkent a háztartások értékpapír állománya, valószínűleg megélhetésre és törlesztésre fordíthatják ezt az összeget - mondta Török Zoltán a Világgazdaságnak.


Tavaly minden hónapban nőtt a lakosság értékpapír állománya, év végére 32,5 milliárd forint értékű részvényt és 394,3 milliárd értékű befektetetési jegyet vásároltak az emberek. Januárban is további 3,6 milliárddal nőtt a lakosság értékpapír állománya, bár ez a felértékelődésnek köszönhető. A papírok száma csökkent, állomány csak a pénzbeni értéket jelenti.


40 milliárd forint volt az a készpénzmennyiség, amihez a januári eladásokból a lakosság hozzájutott. Ezt költhetik az emberek megélhetésre és hiteltörlesztésre Török Zoltán (vezető elemző Raiffeisen) szerint.


Az eladott részvények nagy része külföldi állományba került, kisebbik része a magyar pénzügyi vállalatokhoz, előbbi állománya 17 milliárd forint, utóbbi 12,1 milliárddal nőtt. Az állampapírokat viszont megtartották az emberek, derül ki az MNB kimutatásából. Az állomány nagyrészt a felértékelődésnek köszönhetően 5,1 milliárddal nőtt. Az állampapír vásárlás értéke 0,5 milliárd volt.

Nem nőtt a lakosság más irányú befektetése, sem az ingatlanpiacon, sem máshol nem jelent meg a most kivont 40 milliárd forint. Ebből következtet Török Zoltán arra, hogy fogyasztásra vagy hiteltörlesztésre költhették az emberek a nyereségüket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: