MasterCard: növekedés Európában, az érintés nélküli kártyák is pörögnek

Pénzcentrum2011. február 4. 10:32

A MasterCard Europe éves bankkártya forgalma az európai régióban 809 milliárd dollár volt 2010-ben, ami 13,5%-kal több az azt megelőző évi adatnál - tájékoztatta lapunkat a társaság.

Az év során a kártyaszám bővülés is növekvő pályára állt: míg 2009 végén összesen 200 millió MasterCard kártya volt forgalomban, 2010 végére 6,9%-kal több kártyát, összesen 212 millió MasterCard márkájú plasztikot használtak az európai kártyabirtokosok. A társaság fő betéti kártyamárkája, a Maestro is jól teljesített: jelenleg 300 millió ilyen kártya van forgalomban Európában.

"A 2010-es eredményünk megmutatja, hogy az európai kártyapiacon újra kétszámjegyű a bővülés; ez a mutató 2009-ben, a gazdasági válság legnehezebb esztendejében mindössze 6,9% volt" - mondja Gauder Milán, a MasterCard Europe regionális vezetője.

Ami a bankkártyás forgalmat illeti az európai kártyabirtokosok 604 milliárd dollár értékben vásároltak az év során, amely 13,2 %-os növekedést jelent 2009-hez képest.

A MasterCard elfogadóhelyek száma a régióban 9,1 millió volt, míg világszerte 31,7 millió kereskedőnél fogadták el a MasterCard logót viselő plasztik kártyákat. A Maestro kártyákat 2010. december végén az európai régióban összesen 7,1 millió, világszerte 13,1 millió kereskedő fogadta el.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kártyatársaság innovatív, érintés nélküli kártyáit egyre szélesebb körben alkalmazzák: jelenleg világszerte 88 millió PayPass kártya és eszköz van forgalomban, az elfogadóhelyek száma összesen 276 ezer.

 

Címkék: