Visszaváltások! 15,6 milliárd távozott a pénzpiaci alapokból

Pénzcentrum2011. január 17. 15:02

Az év második felében gyorsan változott a hangulat a tőkepiacokon, így decemberben ismét pozitív események váltották a novemberi pesszimizmust. Ennek megfelelően az intézményi befektetők decemberben ismét aktívabbak voltak, az év közepén tapasztalt lakossági tőkebeáramlás október óta tapasztalt elmaradása után viszont a lakosság jelentős visszaváltásba kezdett - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentéséből.

"A befektetési alapok vagyonát tovább növelték a hozamok, illetve a megújuló kereslet az intézmények oldaláról, az év végére azonban a lakosság inkább visszaváltott.


Temmel András

Ez nem meglepő, hiszen a korábbi években is tapasztalható volt, hogy év végére a lakossági befektetések elmaradnak az év közbeni szintektől, illetve a háztartások a fogyasztásukat finanszírozzák a megtakarításaikból" - magyarázza Temmel András, a BAMOSZ főtitkára. "Az intézményi befektetők esetében az ismét jelentkező tőkebeáramlás mellett tapasztalható volt a nyilvános alapokból a dedikált intézményi zártkörű alapok felé való átcsoportosítás is" - tette hozzá a főtitkár.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok vagyona a piaci teljesítmény hatására összesen 45,8 milliárd forinttal nőtt decemberben, a hónapban ugyanakkor közel 32 milliárd forintot vontak ki a befektetők az alapokból. A decemberi 0,4%-os bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 452 hazai befektetési alapban összesen 3 763 milliárd forintot kezeltek.

 


A részvénypiacok decemberben ismét emelkedtek, ami a részvényalapok hozamaiban is megjelent, ám a képet torzítja egy jelentősebb intézményi átrendezés a nyilvános alapokból a zártkörű alapok felé. A nyilvános részvényalapokból több mint 35 milliárd forintot vontak ki a befektetők, a piaci teljesítmények viszont összességében 13,6 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát, decemberben így a vagyon 5,5%-kal csökkent. A részvényalapok száma két új alap indulásával 71-re nőtt, az alapok vagyona a hónap végén 373 milliárd forintot tett ki.

Ismét romlott a kép a garantált alapok piacán is, miután kevesebb új alap indult decemberben, mint ahány lejárt. A vagyon a lejárt alapoknak - és elsősorban egy 15 milliárdos vagyonú lejárt alapnak - köszönhetően decemberben három százalékkal csökkent, mivel az alapokból összesen mintegy 16 milliárd forint távozott, bár a piaci teljesítmények 3 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát.

Továbbra is gyarapodik az ingatlanalapok vagyona. Ezek a termékek decemberben 1,2 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és további 570 millió forint hozamot termeltek. A 22 ingatlanalap vagyona összességében 0,4 százalékkal nőtt, így az a hónap végén 425 milliárd forint volt, amely az alapok összvagyonának 11,3 százaléka.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kötvényalapok száma egy új alap indulásával 29-re nőtt, az alapok vagyona azonban 1,7 százalékkal csökkent, aminek fő oka az év elején még sikerterméknek számító rövid kötvényalapok esetében folytatódó tőkekivonás volt. A kötvényalapokból összesen 7,7 milliárd forint tőkét vontak ki, de mintegy 2,7 milliárd forint hozamot értek el.


A pénzpiaci alapok vagyona decemberben - a folytatódó nagymértékű visszaváltások következtében - egy százalékkal csökkent. Összesen 15,6 milliárd forint távozott az alapokból, bár 1,2 milliárd forint hozam keletkezett rajtuk, így a hónap végén a teljes vagyon 1 372 milliárd forintra csökkent.

A 45 zártkörű értékpapíralap vagyona a hónapban 11,1 százalékkal nőtt. Az alapokba decemberben több mint 42 milliárd forint érkezett, elsősorban a részvényalapokba, és nem kis részben a nyilvános részvényalapoknál jelzett átstrukturálás következtében. A piaci teljesítmények, elsősorban a részvényalapoké pedig további 20,8 milliárd forinttal növelte a vagyont.

 

Címkék: