OTP Lakástakarék, Fundamenta: fontos változások!

Pénzcentrum/MTI2010. december 14. 08:32

Az eddigi nyolc év helyett tíz év évig támogatja az állam a lakás-előtakarékosságot. Egyebek közt ezt a rendelkezést is tartalmazza az Országgyűlés által tegnap elfogadott, az egyes pénzügyi tárgyú törvényeket módosító jogszabály. A képviselők kérik a köztársasági elnöktől a törvény sürgős kihirdetését.

A jogszabály kimondja, hogy lakás-előtakarékoskodót, illetve a kedvezményezettet - legfeljebb az első tíz megtakarítási év során - a lakás-előtakarékoskodó által az adott megtakarítási évben befizetett betét összegéhez igazodó mértékben állami támogatás illeti meg, amelyet a lakás-előtakarékoskodónak a lakás-takarékpénztárnál - a szerződéskötéskor vagy később - benyújtott kérelme alapján a központi költségvetés évente nyújt. A támogatás mértéke nem változik, marad az évi befizetés 30%-a, de legfeljebb évi 72 ezer forint.

E mellett a lakás-takarékpénztári törvényben a lakáscélú felhasználás kiegészült a lakásbérleti vagy lakáshasználati jog vásárlásával; az áthidaló kölcsönnek pedig nem lesz feltétele az, hogy az ügyfél a szerződéses összeg negyedét megtakarítsa, vagy két évig fizesse a havi megtakarításokat.

A parlament 297 igen, 53 nem szavazat mellett fogadta el a törvényt; a Fidesz és a KDNP mellett a Jobbik is igennel voksolt, az MSZP és az LMP pedig nemmel szavazott.

 

Címkék: