Nem csak bankbetét van a világon, az alapokba is áramlanak a milliárdok

Pénzcentrum2010. október 18. 11:02

Az augusztusi pesszimista hangulat után a tőkepiacok szeptemberben ismét magukhoz tértek Meglódultak a nemzetközi részvénypiacok és a hazai kötvénypiac, jelentősen erősödött a forint is. Ráadásul ha kisebb mértékben is, de folytatódott az intézményi befektetők visszatérése az alapokhoz - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentéséből. Az elmúlt hónapban összességében több mint 15 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, és augusztushoz hasonlóan a tőkebeáramlás több mint fele az intézményi befektetőknek volt köszönhető.

"Szeptemberben a befektetési alapok vagyonát növelték mind az augusztusi rövid turbulens időszak után helyrebillenő tőkepiacok hatására a hozamok, mind az augusztusihoz képest valamivel visszafogottabb intézményi és lakossági tőkebeáramlás.


Temmel András

Míg az intézményi befektetők továbbra is a nyilvános és zártkörű részvényalapokat, addig a lakosság a likviditási és ingatlanalapokat preferálta" - magyarázza a folyamatokat Temmel András, a BAMOSZ főtitkára. "Bár a háztartások befektetéseinek célpontjai nagyrészt a hagyományos, alacsony kockázatúnak tekintett lakossági termékek (likviditási és ingatlanalapok) voltak, folytatódott az átrendeződés a vegyes alapok irányába is" - tette hozzá a főtitkár.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok szeptemberben összesen több mint 15 milliárd forintot vonzottak, míg a vagyon a piaci teljesítmény hatására 25,2 milliárd forinttal nőtt. Az év elején a befektetők kedvencének számító pénzpiaci és rövid kötvényalapokon, illetve a hosszú kötvény, a garantált és a tiszta részvény alapokon kívül minden alaptípusba érkezett friss pénz. A szeptemberi 1,1%-os bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 438 hazai befektetési alapban összesen 3 709 milliárd forintot kezeltek.

A legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok: az összvagyon többségét (60,5%-át) ezek adják, bár az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon szeptemberben az átlagnál lassabban, 0,8%-kal bővült. A vizsgált időszakban összesen 7,4 milliárd forint tőkét vonzottak az alapok, a hozamok pedig összesen 9,5 milliárd forinttal növelték a befektetések értékét.

Szeptemberben ismét erősödtek a nemzetközi részvénypiacok, ami a részvényalapok hozamaiban is megjelent. Emellett jelentős intézményi átstrukturálások mellett a nyilvános részvényalapokba 5,5 milliárd forint friss befektetés is érkezett, a piaci teljesítmények pedig további 3,8 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát, így szeptemberben 2,5%-kal nőtt a vagyon. A 65 részvényalap vagyona a hónap végén 382 milliárd forintot tett ki.

Ismételten nőtt viszont a kötvényalapok vagyona is: a 27 alap 2,1%-os vagyonbővülést könyvelhetett el. A kötvényalapokból összesen 400 millió forint tőkét vontak ki a befektetők, de mintegy 6,6 milliárd forint hozamot termeltek.

Továbbra is szépen gyarapodik az ingatlanalapok vagyona. Ezek a termékek szeptemberben 7,8 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és további 110 millió forint hozamot termeltek. A 22 ingatlanalap vagyona összességében 2%-kal nőtt, így az a hónap végén 409 milliárd forint volt, amely az alapok összvagyonának mintegy 11%-a.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A pénzpiaci alapok vagyona szeptemberben kismértékben csökkent. Összesen valamivel több mint félmilliárd forint távozott az alapokból, és forintban 2,5 milliárd forint veszteség keletkezett a forinterősödés hatására, így a hónap végén a teljes vagyon 1 404 milliárd forintra csökkent.

Egy nagyobb alap lejárta szeptemberben visszavetette a garantált alapok piacán korábban látott pozitív trendet. A vagyon szeptemberben ugyan 0,1%-kal nőtt, de az alapokból összesen 4 milliárd forint távozott, míg a piaci teljesítmény mintegy 4,6 milliárd forinttal növelte az alapok vagyonát.

 

A válság során megerősödött cégek jó befektetési lehetőséget kínálnak

Két évvel ezelőtt, a válság kezdete és elmélyülése idején a K&H egy speciális alapot állított össze a befektetők részére, amellyel a két éves futamidő végére 33,85%-os hozamot biztosít befektetői számára. A K&H prémium nagy esélyesek alap most átalakul, és ezúttal a válságban megerősödött vállalatok részvényeiből áll össze.

Címkék: