Ebből baj lehet! Más kapja meg SMS-ben a bankszámlád adatait

Pénzcentrum2010. augusztus 26. 09:02

Az utóbbi időben több esetben is előfordult, hogy a bankok gyanútlan magánszemélyeknek küldték el SMS-ben az ügyfeleik számlatranzakcióiról szóló értesítést, de arra is volt példa, hogy a szintén banktitoknak minősülő számlaegyenlegek kerültek ki mobilüzenet formájában - írja a Népszava.

A közelmúltban többen azt tapasztalták, hogy idegen személyek bankszámla adatait tartalmazó üzenetük érkezett. A bankoktól függően az SMS-ek tartalmazhatják a pénzintézet nevét, a számlaszámot, a tranzakció értékét, a számlatulajdonos nevét, de a bankszámlaegyenleget is. Minden adat, ami ezekben az üzenetekben található banktitoknak minősül.

A pénzintézetek felelőssége azonban nem minden esetben kérdőjelezhető meg, a felelőtlen ügyfeleké annál inkább. Egy bank nem adhat ki információkat az ügyfelei vagyoni helyzetéről és köteles azt bizalmasan kezelni, ugyanakkor a mobilszolgáltatással rendelkező ügyfeleknek maguknak kell bejelenteniük a telefonszámuk megváltozását a bank felé.

Nehéz megbecsülni az egyik embertől a másikig vándorló telefonszámok számát, de aki nem jelenti be a bank felé a változásokat, az arra számíthat, hogy a banki tranzakcióiról egy vadidegen ember kapja az SMS-értesítőket. A banki adatbázisok frissítése óriási munkát igényel, ezt nagyban megkönnyíthetik az ügyfelek, amennyiben folyamatosan értesítik a számlavezetőjüket a változásokról (legyen szó mobilszámról, lakcímről, személyi igazolvány számról).

Címkék: