Euró: beváltsam vagy lekössem? Íme a banki kamatok

Pénzcentrum2010. április 19. 05:02

A Pénzcentrum.hu a magyarországi pénzintézetek deviza lekötési lehetőségeit szedte egy csokorba annak érdekében, hogy segítsünk a deviza megtakarítással rendelkező olvasóknak a legjobb lekötési lehetőség kiválasztásában.

Az elmúlt egy hónapban - ha szerény mértékben is, de - tovább csökkentek a bankok által az euró betétekre kínált kamatok. Az első negyedévben kínált akciók március végén lezárultak, a pénzintézetek áprilistól új ajánlatokkal várják az ügyfeleket.

Vannak bankok, ahol feltételek nélkül, míg máshol csak különböző kritériumok teljesülése esetén érhető el az ügyfelek által elvárt évi 3,00%-os kamat, de találtunk ettől magasabb hozammal kecsegtető akciós ajánlatot is. A Pénzcentrum összeállításának köszönhetően a hosszabb és a rövidebb időtávon gondolkodó ügyfelek is megtalálják a nekik való ajánlatot.

A piacon elérhető legmagasabb kamatot 3,75%-kal a Sopron Bank adta, de a pénzintézet különböző feltételekhez köti az akciós kamatot. A bank 3 hónapos lekötés esetén 3,00%-os kamatot fizet, a legkisebb leköthető összeg 300 euró.

A második helyen álló 3,00%-os FHB 2000+ betét azokra az ügyfelekre vonatkozik, akik a március elsején fennálló megtakarítási állományukat legalább 2 ezer euróval növelik, de 50 ezer euró felett normál lekötés esetén is elérhető a 3,00%-os kamat. Őket követi az Allianz Bank, amely 400 eurótól 6 hónapra szintén 3,00%-os kamatot kínál.

Tart még a K&H Banknál az Üdvözlet betétekre vonatkozó akció, de különböző feltételek teljesülése esetén CIB Kombinált betétben és Erste Aktív betétben is elérhető a három százalék.

3 hónapos lekötésre évi 2,96%-ot (EBKM: 3,00%) kínál az MKB Bank, majd a Budapest Bank (2,20-2,80%), az OTP Bank (1,47-2,45%) és a Raiffeisen Bank (2,10-2,30%) következik. A sort az UniCredit (1,80%) és a Citibank (1,50%) zárja.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Merre ment az euró az elmúlt negyedévben?

"Március közepe után április közepén is felértékelődési hullám érte el a kedvező nemzetközi befektetői hangulatban a forintot, így az euróval szembeni jegyzések 262 körüli szintig süllyedtek. A kétharmados Fidesz-győzelem esélye, a görög csődkockázatok várható mérséklődése, illetve a kedvező külpiaci hangulat támogathatja a forint további rövid távú erősödését, ami a Magyar Nemzeti Banktól további kamatcsökkentéseket, esetleg devizapiaci beavatkozást is kiválthat.

A befektetői hangulat azonban változékony lehet. A már elindult amerikai tőzsdei gyorsjelentési szezon, illetve az új magyar kormány tényleges gazdaságpolitikai lépései rövid távon meghatározóak lehetnek a forintárfolyam alakulása szempontjából." - mondta Weinhardt Attila, a portfolio.hu elemzője.

Címkék:
otp gyorsjelentés,