A magyarok negyede még csak kívülről látott bankot! Megdöbbentő felmérés!

Pénzcentrum2010. március 24. 13:20

Az elmúlt év során jelentős mértékben nőtt a szolgáltatójukkal elégedetlen banki és biztosítói ügyfelek száma. Az IFUA Horváth & Partners és a Data Research Pénzintézeti MOSAIC felméréssorozatának legújabb tanulmánya szerint a bankok ügyfelei elsősorban a konkurensek jobb ajánlatai miatt, a biztosítóké pedig a magas díjak miatt váltanak szolgáltatót.

A tanulmány egyik legmegdöbbentőbb megállapítása, hogy 2010 januárjában a magyar lakossági ügyfelek 73%-a rendelkezett folyószámlával, vagyis a lakosság valamivel több, mint negyede nem rendelkezik semmiféle bankkapcsolattal.

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők 96%-ának van folyószámlája, 85%-uknak valamilyen biztosítása, ugyanakkor a legfeljebb 8 általánossal rendelkező emberek 51%-ának nincs számlája, 60%-uknak pedig semmilyen biztosítása nincs.

A 25 év alattiak 76%-a nem rendelkezik biztosítással, de 71%-uk már nyitott folyószámlát valamelyik pénzintézetnél. Bankválasztás szempontjából ez a kor a meghatározó, de a fő biztosító kiválasztása eltolódik egészen a 40 éves korig.

A 65 év felettiek 61%-ának nincs bankkapcsolata, de 57%-uknak van valamilyen - jellemzően lakás - biztosítása. A lakosság körében 35 és 50 éves kor között a legmagasabb a pénzügyi aktivitás, még akár egy-két évtizednek is el kell telni, hogy az idősebb korosztály hasonló arányban rendelkezzen banki és biztosítási termékekkel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az emberek alig 10%-a rendelkezik bankbetéttel (egy évvel korábban még 13%-a), így a megtakarításokat ösztönző intézkedések nem hoztak pozitív eredményeket az elmúlt egy évben.

Minden tizedik háztartásnak van lakáshitele, ugyanannyi rendelkezik folyószámlahitellel. A magyarok fele rendelkezik lakásbiztosítással, minden hatodik ügyfél gondol a jövőre és valamelyik önkéntes nyugdíjpénztár tagja.

Címkék: