2-2 millió forintos PSZÁF-bírságot kaptak a Budapest Nyugdíjpénztárak

Pénzcentrum2010. március 18. 08:32

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2-2 millió forintos bírságot szabott ki a Budapest Önkéntes Nyugdíjpénztárra és a Budapest Magánnyugdíjpénztárra. A büntetések a cégekre kiszabható bírság alsó tartományába esnek.

A felügyeleti határozat hosszasan sorolja a kifogásokat, melyek szerint a gondokat a központosított bevallásra való átállás nehézségei, valamint a választható portfólió rendszerének, a napi eszközszámítás (unit) bevezetése okozta. A felügyelet kötelezte a magánnyugdíjpénztárt, hogy tekintse át a tagokkal való elszámolásokat és rendezze a negatív számlaegyenlegeket.

Több tag egyéni számláján a bevallott tagdíjnál nagyobb összeget írtak jóvá. A felügyelet szerint a májusi tagdíjak kétszeri könyvelése azt mutatja, hogy a nyilvántartási rendszer folyamatába épített ellenőrzés nem megfelelően működik. A pénztár az eltérést maga is észrevette, sőt korrigálta.

Ugyancsak az adóhivataltól kapott információk zökkenői miatt vezetett be a kassza egy osztatlan számla elnevezésű megoldást. Ez a bankszámlán lévő pénzek, tartalékok és portfóliók közötti napi szintű megosztásával teremt napi egyezőséget az egyes tartalékok, illetve az egyes választható portfóliók eszköz- és forrásoldala között.

A PSZÁF szerint azonban így a pénztár a folyamatos, napon belüli egyezőséget az utólagos elszámolás miatt nem biztosítja, ezért megsérti a nyugdíjpénztári törvényt. A Budapest önkéntes ágánál is problémákat tárt fel a felügyelet, itt szintén kétmillió forint bírságot szabott ki, valamint előírta, hogy vizsgálja felül a tagok tavalyi elszámolásai és a módosított adatok figyelembevételével készítse el a pótelszámolást.

Címkék: