Fizess bankkártyával! Időt és pénzt is spórolhatsz!

Pénzcentrum2009. november 24. 05:55

A pénzügyi tudatosság fejlesztésének egyik elemeként a Tesco 20 áruházában egyes pénztáraknál csak bankkártyával lehet fizetni, amire a figyelmeztető táblák és hostessek hívják fel a vásárlók figyelmét.  


Hackl Mónika

"November elején 20 áruházunkban indítottuk el az év végéig tartó - MasterCarddal közös - promóciónkat. Célunk a bankkártyás fizetés ösztönzése, ezzel egyidejűleg a készpénzforgalom csökkentése. Novemberben és decemberben üzletenként két kijelölt pénztárnál kizárólag kártyával lehet fizetni, amire a kasszák felett elhelyezett táblák mellett tanulóink is figyelmeztetik a vásárlókat. A promócióval fel kívánjuk hívni a vásárlóink figyelmét a kártyás fizetés előnyeire, arról, hogy januártól maradnak-e a kártyás kasszák, majd a tapasztalatok fényében később hozzuk meg a döntést" - mondta Hackl Mónika, a Tesco Global Áruházak kommunikációs vezetője.

Az egyik nagy nemzetközi kártyatársaság logójával ellátott pólóban tetszelgő hostess - kérdésünkre - elárulta, hogy jelenleg még nagyjából minden második vevő sarkon fordul, és másik pénztárat keres, amikor meghallja, hogy "ennél a pénztárnál csak bankkártyával lehet fizetni".

Korábban: Hiperár-ostrommal foszlatnák a Tesco-kosarat - interjú

Hazánkban körülbelül 9 millió bankkártya van forgalomban (mivel sokan több kártyával is rendelkeznek, ezért nem lehet kijelenteni, hogy majdnem minden magyar állampolgárnak van kártyája). Egy plasztikkal átlagosan 11 naponta hajtunk végre valamilyen tranzakciót, ami elmarad a nyugat-európai átlagtól.

Korábban: Terítettek a bankok: felforgattuk a kártyáikat

A kártyás fizetési mód a tőlünk jóval fejlettebb pénzügyi kultúrával rendelkező országokban már közel fél évszázados hagyományokra tekint vissza, Magyarországon a 80-as évek végén jelent meg. A 90-es évek elején megjelent forint alapú kártyákkal eleinte csak az országhatáron belül lehetett készpénzt felvenni és az elfogadó helyeken a vásárlások ellenértékét kiegyenlíteni, de a kártyaműveletek az elmúlt két évtizedben tovább szélesedtek.

A kártyákkal szembeni bizalmatlanság az évek során fokozatosan enyhült, de a gyakorlatlan kártyabirtokosok miatt máig szükségesek a Tesco lépéséhez hasonló intézkedések. A bankkártya üzletág akkor képes tovább fejlődni, ha a kártyaelfogadó helyek és a kártyabirtokosok száma egyaránt növekszik, a fizetési mód iránt tanúsított bizalom pedig növekszik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az áruházak bejáratánál egy - hipermarketekben akár több - készpénzkiadó automatát is találni, ami a vásárlók egy részét még mindig arra sarkallja, hogy készpénzt vegyenek fel és abból fizessék ki a vásárlásaikat. Ez amellett, hogy költségesebb, mint a bankkártyás fizetés, még időigényesebb is, mivel előfordul, hogy az ATM-nél is sorba kell állni.

Mit mutatnak a statisztikák?

A Magyar Nemzeti Bank tavaly év végi statisztikái szerint közel 9 millió fizetési kártya volt forgalomban Magyarországon, melyek 94,83 %-a lakossági-, 5,17 %-a pedig üzleti ügyfelek birtokában volt.

Hazánkban az elmúlt év végén 4 621 ATM és kétezer bankfiók várta az ügyfeleket és közel 50 ezer darab elektronikus POS berendezés biztosította a biztonságos kártyaelfogadást. A magyarok közel 300 millió kártyaműveletet hajtottak végre (ez kártyánként majdnem havi három tranzakciót jelent).

További érdekes hírek a Pénzcentrumonnyugdíjakról, hitelekről, biztosításokról és egyéb gazdasági témákban!

Címkék: