Ilyet még nem láttunk: megvan a világ egyik legnagyobb gyémántja!

Pénzcentrum
2008. szeptember 22. 16:00

Lesothói bányászok találták meg a világ egyik legnagyobb gyémántját, a drágakő majdnem hibátlan fehér drágakő a Gem Diamonds bányászcsoport bejelentése szerint közel 500 karátos.

A drágakövet egészen pontosan szeptember 8-án, a letsengi bányában fedezték fel. Ezt követően a követ Antverpenbe szállították, ahol szakértők vették górcső alá, s megállapították, hogy az 478 karátos, kiváló színnel és tisztasággal rendelkezik. A bányatársaság közlemény szerint könnyen előfordulhat, hogy végül ebből a kőből lesz a történelem egyik legnagyobb, hibátlan, legtisztább csiszolt gyémánt.

A helyszín, ahol a különlegességre bukkantak, az egyik legjobban termelő bánya, a világ 20 legnagyobb csiszolatlan gyémántját itt találták, közülük is hármat még ebben az évszázadban. Mielőtt szakemberek kezelésbe vennék az ékkövet, nehéz megmondani, pontosan mennyit is ér.

A társaság azonban a tapasztalatok alapján már képes jóslatokba bocsátkozni, ugyanis nemrégiben adtak túl sikeresen egy hasonló súlyú, ám kevésbé tiszta gyémánton összesen 12 millió dollárért (közel 2 milliárd forintért).

A világ legnagyobb gyémántja egyébként a Cullinan, melyet Dél-Afrikában, 1905-ben fedeztek fel. 3106,75 karátos volt, mielőtt több, kisebb ékkővé vágták volna, melyek ma a brit koronaékszerek díszítőelemeiként funkcionálnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20