15 °C Budapest

Hamarosan lehull a lepel a kormány újabb titkáról

Pénzcentrum
2008. május 8. 08:30

Elsőként az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. és egy meg nem nevezett állami ingatlanokból összeállított, frissen létrehozandó cégből vásárolhatnak majd a polgárok a kormányfő által meghirdetett Új tulajdonosi program keretében - írja Népszabadság.

A befektetni szándékozók legfeljebb 200-250 ezer forintos részvénycsomagokat kaphatnak meg kedvezményesen. Tíz százalék "kezdő részlet" mellett legfeljebb hároméves futamidőre, kamatmentes részletre lehet majd részvényt kapni. Az így megvett részvényeket az állam másfél éven belül a vásárlási árfolyamon visszaveszi. Ha azonban nem szállunk ki, egyre több "jutalomban" részesülhetünk: a tervek szerint 3 év után minden tizedik részvény után a tulajdonos egyet kap "ajándékba", öt éven túl pedig mentesül osztalék-, illetve árfolyamnyereség-adójától is. A korábban beharangozott konkrét vásárlási árkedvezményekről tegnap már nem esett szó. A 200-250 ezres határ felett is vásárolhatunk, de ekkor már nincs kedvezmény, igaz, eladási tilalom sem.
Szakértők szerint a döntés azt bizonyítja, hogy rövid időn belül - év végére, jövő év elejére - egyetlen állami tulajdonban maradt nagyvállalat sem alkalmas a tőzsdei bevezetésre.

A miniszterelnök sokáig nem támogatta, hogy az első bevezetendő cég egy kifejezetten e program érdekében létrehozandó, ingatlanalapszerű vállalat legyen. A tanácsadók szerint azonban rövid távon csak ez bizonyult - jellegénél fogva - kellően "tisztának". A további jelöltek - a Magyar Villamos Művek, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Posta és egy új vízközműcég - csak egy következő fordulóban kerülhetnek a piacra

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20