Mérföldkőnél a K&H: gombamód szaporodnak a fiókok

Pénzcentrum
2007. december 12. 11:26

Egy éve ismertette fióknyitási stratégiáját a K&H Bank, melynek értelmében az akkori 168-ról 2009-ig 320-ra szeretnék növelni bankfiókjaik számát. A stratégia mögött a személyes tanácsadás fontossága húzódik meg, a végrehajtás pedig a bejelentés óta folyamatos. Az elmúlt egy évben 32 taggal bővült a hálózat és jelenleg 13 fiók építése van folyamatban. A bank 200. lakossági fiókja éppen ma kerül megnyitásra Dorogon - tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A dinamikus fejlődést jelzi, hogy még az idén, december 31-ig további 3 fiók átadását tervezi a pénzintézet. Dr. Bába Ágnes, a bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a fennmaradó 3 fiók megnyitásával elérik a 2007-re kitűzött célt.

A fiókfejlesztési stratégia alapját egy korábban végzett kutatás szolgáltatta, mely rávilágított a személyes tanácsadás fontosságára a pénzügyek terén. A fiókszám növekedésével a K&H Bank már a 10 ezres lélekszámú városokban is megjelent bankfiókkal, melyre korábban nem volt példa.

A bank tapasztalatai szerint az elektronikus bankolás terjedése ellenére nem veszített jelentőségéből a személyes kapcsolattartás, sőt a K&H adózás előtti eredményének növekvő részét, több mint 50%-át a fiókhálózat adja.

Dr. Bába Ágnes a korábbi ABN-Amro fúzió által felduzzadó fiókszám kapcsán megjegyezte, hogy az egyik pillanatról a másikra megnőtt hálózat méretét akkor csökkenteni kellett, mivel az elhelyezkedési problémák mellett a fiókok jelentős része veszteségesen üzemelt. Mára a bank kényelmes második helye a fiókszám tekintetében könnyen megkérdőjeleződött volna a jelenleg végrehajtás alatt álló markáns stratégia nélkül, ugyanis időközben a versenytársak is dinamikus fiókfejlesztésbe kezdtek.

A bank tapasztalatai szerint Magyarországon egy pénzintézet sikere a fiókhálózat méretével egyenesen arányos és igen erős a korreláció a fiókhálózat mérete és a piaci részesedés között. Ez a korreláció elsősorban a befektetési termékek esetén erős, a hiteltermékeknél alacsonyabb, utóbbi szegmensben ugyanis az ügynökök értékesítésben betöltött szerepe rendkívüli mértékben felértékelődött.

A K&H fiókbővítési stratégiájának bejelentését követően több versenytárs is nyíltan elkötelezte magát a hálózat további fejlesztése mellett, dr. Bába Ágnes így több oldalról is igazoltnak látja a jelenleg végrehajtás alatt álló stratégia helyességét. 2006-ban a K&H a saját ügyfeleit kérdezte, hogy mik a bankválasztás legfőbb szempontjai: első helyen a fizikai elérhetőség, második pozícióban pedig a tanácsadás minősége állt, mely összhangban van a nemzetközi eredményekkel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nemzetközi kutatások szerint régiónkban a bank mérete jelentős sikertényező, mely Nyugat-Európában nem feltétlenül van így. A sikerességet szolgálja a magas piaci részesedés és a 100%-ot nem sokkal meghaladó hitel/betét arány. Régiónkban a nagy univerzális bankok és a kisebb niche bankok lehetnek sikeresek, amennyiben jól választják meg a szegmenst. Az eredmények szerint régiónkban a bankoknak elsősorban a jövedelem-növelésre kell koncentrálniuk, a hatékonyságnövelő, költségcsökkentő intézkedések csak ezután következhetnek.

A fióknyitás esetében a célterület megválasztásánál nem csak a lakosok száma a meghatározó, sokszor a vonzáskörzet vagy éppen a szezonális hatások, illetve a versenytársak helyzete jelent vonzerőt. Maga az építkezés csak 6 hetet vesz igénybe, a megnyitás teljes folyamata azonban 6-9 hónap az engedélyeztetéssel és a terület kiválasztásával együtt. A fiókokat általában bérleményként nyitja a bank.

A toborzást a bank a meglévő fiókban dolgozó alkalmazottak átcsoportosításával oldja meg, felgyorsítva ezzel a nyitási folyamatot. A bank tapasztalatai szerint minél kisebb egy település annál nagyobb a lakosok lojalitása egy-egy bank iránt. Nemzetközi kutatások szerint a közép-európai ügyfél egyébként is lojálisabb a bankjához mint nyugat-európai társai, mely mellett a személyes kapcsolatot és a színvonalas tanácsadást is jobban igényeljük.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06