14 °C Budapest

Kiemelkedő kamatok? - az ördög a részletekben rejlik

Pénzcentrum
2007. május 10. 15:00

A reklámok az országhatárokon átlépve sem változnak, természetesen a feladatuk az, hogy vásárlásra, pénz elhelyezésre, hitelfelvételre, vagy más egyéb cselekedetekre csábítsanak bennünket, akár olyan áron is, hogy a csupán részleges információt közölnek velünk, a tényeket a lehető legjobb fényben feltüntetve.

A korábbiakban már született egy cikkünk az e-bankok által nyújtott szolgáltatásokról, melyek a hagyományosnál magasabb betéti kamatot biztosítanak ügyfeleiknek.

Magasabb kamat átverés nélkül! Mi a titok?

A jelek azonban arra mutatnak, hogy az e-bankok is, hasonlóan sok pénzügyi és nem pénzügyi területen tevékenykedő vállalkozáshoz, marketing trükkökkel próbálják meg befolyásolni az ügyfeleket, hogy az egyre növekvő versenyben is meg tudják őrizni, illetve növelni piaci részesedésüket.

Így nem árt pontosan elolvasni a kiemelkedő kamatokhoz tartozó feltételeket, nehogy csak utólag döbbenjen rá, hogy az ígért kamatokat nem kapta meg. Lássuk azokat a pontokat, amelyek fokozott figyelmet igényelnek!

A e-bankok egy része a reklámokban meghirdetett magas kamatokat csak az első évben, vagy félévben biztosítja bónusz adásával, azonban ezt gyakorta nem hangsúlyozzák kellőképpen.

A második lehetőség annak a ténynek az elhomályosítása, hogy a reklámban feltüntetett kamat bruttó vagy nettó-e, a 20 százalékos kamatadó ugyanis elég szép számra kerekítheti ki az egyébként nem túl kirívó százalékokat is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A harmadik és a legfontosabb pont egyben, hogy a pénzintézetek több esetben is megvonják a kamatot azokra a hónapokra vonatkozóan, melyeken az ügyfél pénzt vesz fel az online számlájáról.

A készpénzfelvételt nem ilyen módon "büntető" bankok is súlyos díjakkal terhelik az ügyfeleket, akik hozzá szeretnének jutni a pénzükhöz, ily módon rövidítve meg az eredetileg ígért kamatokat.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?