19 °C Budapest

Belevágtak a sűrűjébe: dinamikusan növekedés az új tagállamokban

Pénzcentrum
2007. január 24. 11:00

Ugrásszerű növekedést tudhat maga mögött az Európai Unióhoz idén januárban csatlakozott Románia és Bulgária a befektetési alapok piacát illetően: míg a román piac 88 százalékos bővülésen esett át, addig a bolgár piac több mint 3,5-szeres ugrált realizált az elmúlt évben - írja a Világgazdaság.

A dinamikus növekedés azonban várhatóan még a következő években is kitart majd, ugyanis mind a konstrukciók számár, mind pedig a befektetési volumen nagyságát nézve komoly lemaradásban van az újonnan csatlakozott két ország az régió többi országához képest.

A 2006.os évet mindössze 88,5 millió leva (45,25 millió euró) befektetési vagyonnal indító befektetésialap-piac az év végét már 305 millió leva feletti egyenleggel zárta, miközben az alapkezelő immár 39 alapot kezelt. A konstrukciók között a vagyon 80 százalékát birtokló vegyes és részvényalapok dominálnak. A piac legnagyobb szereplője a Raiffeisen Asset Management, amely 16 százalékos piaci részesedéssel bír, de szépen növelte kezelt vagyonának volumenét a magyar OTP Alapkezelő és a DSK Bank közösen alapított alapkezelője.

Romániában ezzel szemben 2006 végén - a román alapkezelők szövetségének, az UNOPC adatai szerint - 32 nyílt végű konstrukció létezett, ezek összesített vagyona 633 millió lejt (186,8 millió eurót) tett ki. Ennek közel 70 százaléka a 23 vegyes, illetve részvényalapban található. A piac legnagyobb szereplői a Certinvest, a Pioneer és a BCR Asset Management.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?