18 °C Budapest

Árzuhanás helyett állzuhanás: a bankok is a pénzedre pályáznak!

Pénzcentrum
2007. január 12. 08:00

Eljött a január, igazi telet és havat nem hozott magával, csapadék helyett az árak zuhannak, már ami az elektromos termékeket és a ruházati cikkeket érinti. Ezenkívül azonban az árzuhanás könnyen állzuhanásba csaphat át, ha a közmű szolgáltatóhoz, a BKV jegyirodához vagy a boltba betérve tapasztaljuk az igazi január ízét. A kereskedelmi bankok egy része is a sokkterápia használata mellett döntött, és az éveleje "egyenlő" áremelés szabály szerint megemelte szolgáltatásainak és termékeinek díjait.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hazai kereskedelmi bankokat kérdeztük arról, hogy milyen változtatásokat eszközöltek a lakossági szegmensre vonatkozó tarifarendszerükben a 2007-es évre vonatkozóan.


Van, ami nem változik


Természetesen voltak olyan pénzintézetek, akik nem érezték szükségét a januári díjemelésnek és változatlanul hagyták a szolgáltatásaikért kért ellenérték nagyságát. Az MKB Bank, a Raiffeisen és az Inter-Európa Bank is a 2006-ra érvényes tarifák meghagyása mellett döntött.


Mindenki másképp szereti


A változások meglehetősen változatos képet mutatnak. Míg egyes bankok a az ügyfelek többségét érintő folyószámlaköltségeket érintetlenül hagyták, addig mások pontosan ezen a területen szorítottak a nadrágszíjon. Ám a folyószámlához kapcsolódó szolgáltatások díjain módosítók csoportjában sincs teljes összhang, hiszen az Erste Bank például csakis diákszámla-csomagja esetben szabott ki magasabb díjakat a tavaly érvényben lévőknél.


Mindenkin, de csak egy kicsit


A Budapest Bank a folyószámlához kapcsolódó szolgáltatások tarifáinak megváltoztatása mellett döntött. A havi díj 2007. január elsejétől 220 forintra emelkedik, amely nem érinti a hűség és a nyugdíjas számlacsomag havi számlevezetési díját, amely továbbra is 99 forint marad.

A rendszeres közüzemi átutalások díja, Internet használat esetén az előző évhez hasonlóan is ingyenes, a bankban pedig 60 forint. Az eseti átutalások ennél sokkal költségesebbek lehetnek: díjuk bankon belülre 55 Ft plusz az átutalt összeg 0,30 százaléka, 100 és 2.500 forint között van, míg neten bankon kívülre 25 Ft és az átautalt összeg 0,25 százaléka (50 és 2000 forint között).

A készpénzfelvétel pénztárból 460 forint, kártyával saját automatából pedig 75 forint. Minimum havi 40 ezer forint összegű bankkártyás vásárlás esetén havi 2 db készpénzfelvét Budapest Bank ATM-ből-, vagy ha ilyen nem volt, akkor 1 készpénzfelvét egyéb belföldi ATM-ből ingyenes.

Ösztöndíj-csapolás

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A fent említett kifejezés természetesen kis túlzással jellemzi az Erste Bank januári emeléseit, amelyek csakis a diákszámla-csomagokat "sújtják", melynek havi díja 139 Ft-ra emelkedett 119 Ft-ról.

Ugyanebben a számlacsomagban a bankon belüli eseti átutalás díja Erste NetBankon keresztül 30 Ft-ra emelkedett a korábban érvényes 20 Ft-ról.

A diákoknak nyújtott Elektronikus számlacsomag havi számlavezetési díja is emelkedett 99 Ft-ról 119 Ft-ra, a bankon belüli átutalás díja pedig Erste NetBankon keresztül 0-ról 20 Ft-ra.

Kisebbségben az erő

A K&H Bank által bevezetett változtatások mindegyike a hitelfelvevőket érinti, bár legtöbbjük sokkal inkább a megváltozott kamatok következtében jött létre, mint a bank saját döntéséből.

Módosult például a késedelmi kamat, ami a hitelt felvevőket érinti a nemzeti bank irányadó kamatlábának megváltozása miatt, amely jelenleg 8 százalék.

Megváltozott az euróban és svájci frankban felvehető személyi kölcsön teljes hiteldíj mutatója az időközben történt árfolyammozgások miatt. Emellett emelkedtek az egyes forintalapú jelzálog fedezetes hitelek kamatai is.

Az általunk közölt változások azonban korántsem mutatják meg a teljes kereskedelmi banki palettát, ami a díjemeléseket illeti, így ne lepődjünk meg, ha számlavezető bankunk által kiküldött számlaértesítőben megnövekedett tarifákkal találkozunk.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?