Árzuhanás helyett állzuhanás: a bankok is a pénzedre pályáznak!

Pénzcentrum
2007. január 12. 08:00

Eljött a január, igazi telet és havat nem hozott magával, csapadék helyett az árak zuhannak, már ami az elektromos termékeket és a ruházati cikkeket érinti. Ezenkívül azonban az árzuhanás könnyen állzuhanásba csaphat át, ha a közmű szolgáltatóhoz, a BKV jegyirodához vagy a boltba betérve tapasztaljuk az igazi január ízét. A kereskedelmi bankok egy része is a sokkterápia használata mellett döntött, és az éveleje "egyenlő" áremelés szabály szerint megemelte szolgáltatásainak és termékeinek díjait.

A hazai kereskedelmi bankokat kérdeztük arról, hogy milyen változtatásokat eszközöltek a lakossági szegmensre vonatkozó tarifarendszerükben a 2007-es évre vonatkozóan.


Van, ami nem változik


Természetesen voltak olyan pénzintézetek, akik nem érezték szükségét a januári díjemelésnek és változatlanul hagyták a szolgáltatásaikért kért ellenérték nagyságát. Az MKB Bank, a Raiffeisen és az Inter-Európa Bank is a 2006-ra érvényes tarifák meghagyása mellett döntött.


Mindenki másképp szereti


A változások meglehetősen változatos képet mutatnak. Míg egyes bankok a az ügyfelek többségét érintő folyószámlaköltségeket érintetlenül hagyták, addig mások pontosan ezen a területen szorítottak a nadrágszíjon. Ám a folyószámlához kapcsolódó szolgáltatások díjain módosítók csoportjában sincs teljes összhang, hiszen az Erste Bank például csakis diákszámla-csomagja esetben szabott ki magasabb díjakat a tavaly érvényben lévőknél.


Mindenkin, de csak egy kicsit


A Budapest Bank a folyószámlához kapcsolódó szolgáltatások tarifáinak megváltoztatása mellett döntött. A havi díj 2007. január elsejétől 220 forintra emelkedik, amely nem érinti a hűség és a nyugdíjas számlacsomag havi számlevezetési díját, amely továbbra is 99 forint marad.

A rendszeres közüzemi átutalások díja, Internet használat esetén az előző évhez hasonlóan is ingyenes, a bankban pedig 60 forint. Az eseti átutalások ennél sokkal költségesebbek lehetnek: díjuk bankon belülre 55 Ft plusz az átutalt összeg 0,30 százaléka, 100 és 2.500 forint között van, míg neten bankon kívülre 25 Ft és az átautalt összeg 0,25 százaléka (50 és 2000 forint között).

A készpénzfelvétel pénztárból 460 forint, kártyával saját automatából pedig 75 forint. Minimum havi 40 ezer forint összegű bankkártyás vásárlás esetén havi 2 db készpénzfelvét Budapest Bank ATM-ből-, vagy ha ilyen nem volt, akkor 1 készpénzfelvét egyéb belföldi ATM-ből ingyenes.

Ösztöndíj-csapolás

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A fent említett kifejezés természetesen kis túlzással jellemzi az Erste Bank januári emeléseit, amelyek csakis a diákszámla-csomagokat "sújtják", melynek havi díja 139 Ft-ra emelkedett 119 Ft-ról.

Ugyanebben a számlacsomagban a bankon belüli eseti átutalás díja Erste NetBankon keresztül 30 Ft-ra emelkedett a korábban érvényes 20 Ft-ról.

A diákoknak nyújtott Elektronikus számlacsomag havi számlavezetési díja is emelkedett 99 Ft-ról 119 Ft-ra, a bankon belüli átutalás díja pedig Erste NetBankon keresztül 0-ról 20 Ft-ra.

Kisebbségben az erő

A K&H Bank által bevezetett változtatások mindegyike a hitelfelvevőket érinti, bár legtöbbjük sokkal inkább a megváltozott kamatok következtében jött létre, mint a bank saját döntéséből.

Módosult például a késedelmi kamat, ami a hitelt felvevőket érinti a nemzeti bank irányadó kamatlábának megváltozása miatt, amely jelenleg 8 százalék.

Megváltozott az euróban és svájci frankban felvehető személyi kölcsön teljes hiteldíj mutatója az időközben történt árfolyammozgások miatt. Emellett emelkedtek az egyes forintalapú jelzálog fedezetes hitelek kamatai is.

Az általunk közölt változások azonban korántsem mutatják meg a teljes kereskedelmi banki palettát, ami a díjemeléseket illeti, így ne lepődjünk meg, ha számlavezető bankunk által kiküldött számlaértesítőben megnövekedett tarifákkal találkozunk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm