Menekülés Hong Kongból: a hedge fundok a tiszta levegőt szeretik

Pénzcentrum
2006. augusztus 7. 14:14

Kritikussá vált a légszennyezettség helyzete Hong Kongban, és ez sajátos módon hathat ki a terület pénzügyi versenyképességére: a szmog távozásra készteti a legnagyobb hedge fundok kezelőit, mivel nem akarják magukat és családjukat kitenni az egészségtelen környezet veszélyeinek. Egyes esetekben csak a menedzserek keresnek új állást, de némely alap a legértékesebb vezetők megtartásának érdekében

teljes tevékenységét áttelepíti.

A Morgan Stanley és a Goldman Sachs vezetői szerint egyre kritikusabbá válnak az egészségügyi és életmód kérdések a hedge fundok mendzsereinek körében - írja a Financial Times. A közelmúltban például Ed Peter, a Deutsche Asset Management ázsiai vezetője költözött el Szingapúrba Hong Kongból, ahol a csoport a 28 milliárd dolláros ázsiai eszközeinek jelentős részét kezeli, és munkaerőpiaci szakértők szerint mind több portfolió-menedzser keres szingapúri alapoknál pozíciót.

Szingapúr ugyan az elmúlt három évben komoly erőfeszítéseket tett a legtehetségesebb alapkezelők elcsábítására adókedvezményekkel, szabályozási változtatásokkal és marketingkkampányokkal, de Hong Kong-hoz viszonyított kedvezőtlenebb földrajzi helyzete miatt eddig csupán 6.8 milliárd dollár tőkét vonzott, szemben a Honk Kong-i 16 milliárd dollárjával. Ezt a helyzetet fordíthatja meg az alapkezelők "elvándorlása", ami a közismerten menedzser-függő hedge fundok esetében jelentős tőkemozgást indukálhat.

A menedzser-piac szakértői szerint a jelenség nem egyedi, hanem egy új, a korábbinál sokkal mobilabb menedzserréteg kialakulását mutatja, ami komoly hatást gyakorolhat a befektetési alapok tevékenységeinek földrajzi elhelyezésére.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20