Ez a húzás nem jött be! - Alig csordogál az adó...

Pénzcentrum
2006. július 7. 09:00

Nem érte el a várt eredményt a külföldön tartott megtakarítások adóztatását célzó uniós jogszabály. A tavaly nyáron életbe lépett rendelkezés lényege, hogy a tagországok ne essenek el adóbevételektől amiatt, hogy polgáraik külföldi adóparadicsomokba menekítik a pénzüket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A tagországoknak két választása volt: vagy kiadják a külföldi megtakarítók adatait hazájuk adóhatóságának, vagy kivetnek egy kezdetben 15%-os, 2010-ben azonban 35%-osra emelkedő adót a külföldiek náluk vezetett megtakarításaira.

A 25 tagállamból 22 az adatszolgáltatás mellett döntött, Luxemburg, Ausztria és Belgium azonban inkább a banktitok megőrzését és az adó kivetését választotta. Hosszas tárgyalások után San Marino, Liechtenstein, Andorra, Monaco és Svájci is beadta a derekát, de adatokat ők sem szolgáltatnak.

A legfrissebb számok szerint azonban a beszedett adók összege egyelőre csalódást okozott 2005 második felében. Svájc mindössze 76, Luxemburg 48 millió eurót utalt a befektetők hazájának, míg a többi ország együttesen is csak néhány tízmillió euróig jutott - írja a Világgazdaság.

Mindez persze azért lehet, mert maradtak kiskapuk a direktívában, hiszen több tagország is ragaszkodott ahhoz, hogy bizonyos kedvezményeket megtarthasson annak érdekében, hogy a befektetők ne forduljanak el tőle.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?