Ismét tömegesen mennek a magyarok Ausztriába: sokan azt hiszik, ott még kolbászból van a kerítés

Szopkó Zsófia2024. április 24. 10:02

Januárról márciusra csökkent a külföldi munkavállalók száma Ausztriában. A téli és nyári szezonok közötti átmenetben azonban jelentősebb munkaerőcsökkenési tendencia figyelhető meg. Az idei évi adatok alapján a kint dolgozók között a magyarok most is előkelő helyet foglalnak el a listában, a németek után tőlünk mentek a legtöbben az osztrákokhoz dolgozni, még lakosságarányosan is a dobogóra került az országunk. Az Österreichische Sozialversicherung oldalára felkerülő adatokat elemeztük. 

A Pénzcentrum figyelemmel kíséri az osztrák statisztikai és a munkaügyi hivatal oldal által közölt statisztikákat, azt illetően, hogy mennyi külföldi munkavállaló dolgozik Ausztriában és mely szektorokban mutatkozik hiány vagy éppen telítettség. Az elemzésünk során megnéztük az idei év január-február-március  időszak adatait, különös tekintettel a magyar munkavállalókra. 

Már több cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogy magyar állampolgárok igen nagy számban döntenek úgy, hogy a szomszédban próbálnak szerencsét. Azonban ez nagy lemondásokkal jár együtt, ami legfőképpen a családi kapcsolatokat teheti próbára, a honvágy és a szeretteink hiánya nem könnyíti meg a kinti munkavállalást.

De az is teljesen érthető, hogy többen a jobb anyagi helyzet és jövő reményében kitartanak az igen forgalmas és megterhelő idényszezonokban. A téli szezon mellett a nyári szezon igen hívogató több ország állampolgárának is az osztrákoknál, azonban jellemzően az átmeneti időszakokban, - mint a február vége,  március vagy az április- akadnak szektorok, melyekben erősebb munkaerőhiány mutatkozik. A következő táblázatban az osztrák Stellenmonitor oldalán elérhető legfrissebb adatokból készítettünk egy összeállítást. 

Loading...

A fenti ábrán tehát az ágazatokban kialakuló munkaerőhiányokat láthatjuk, az utolsó oszlopban pedig a 2 hónap közötti százalékos eltérést. Az látható, hogy januárról-februárra mindenhol még inkább megnő a hiány, de legjelentősebb növekedést a bányászat, nyersanyagok, üveg, kerámia, kő (25%), a mezőgazdaság, kertészet, erdőgazdálkodás, környezetvédelem (17,27%), az idegenforgalom, vendéglátás, szabadidő (15,74%) és a takarítás, háztartásvezetés, félig képzett és szakképzetlen szakmák (11,7%) területein láthatjuk.

Több cikkünk is megjelent már, hogy vendéglátóhelyek, hotelek magyar munkavállalók jelentkezését várják ilyen kisegítő, takarító, szobalány pozíciókba. Ez is jól mutatja, hogy nagyon készülnek már a nyári szezonra és igyekeznek minél jobb ajánlatokkal csábítani a munkavállalókat, hogy teljes alkalmazotti létszámmal induljon a turista időszak. 

Külföldi munkavállalói statisztikák 

Nem csak a magyarok számára vonzó célpont Ausztria, több környező ország állampolgára dönt úgy, hogy bevállalja az igen húzós nyári hajtást. Összességében a külföldi munkavállalók száma csökkent januárról februárra (ahogy az első ábrán az látszik), de ha országok szintjén vizsgálódunk ez a tendencia pont ellentétes és nagy részben néhol egészen apró, de pozitív növekedés figyelhető meg. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A következő oszlopdiagramon kigyűjtöttük azokat az országokat, ahol a legmagasabb arányban mutatkozott ideiglenes kivándorlás az elmúlt 3 hónapban. 

Loading...

Jól látható, hogy hazánk igen előkelő helyet foglal el a listában, a németek után a magyaroktól mentek ki a legtöbben dolgozni az osztrákokhoz január óta.  Az ábráról az is látszik, hogy januárról márciusra jellemzően növekvő tendencia figyelhető meg az összes ország esetén. Németország dominanciája nem meglepő, a meglévő anyanyelvi szintű nyelvtudás és az ország lakosság számának ismeretében.

Loading...

Azért, hogy pontosabb képet kapjunk a valódi arányokról megnéztük a 100 ezer feletti kivándorlási adatokkal rendelkező országok lakosságarányos értékeit is. Így már jóval árnyaltabb és valósabb kép mutatkozik meg. A fenti harmadik ábrán az oszlopok az adott ország frissen elérhető lakosságszámát mutatják, míg a vonal az ebből és az előző ábrából számolt arány értékét mutatja. 

Lakosságarányosan Bosznia-Hercegovina áll az első helyen, a teljes népességszámának közel 5%-a választotta 2024 első 3 hónapjában a osztrák munkaerőpiaci lehetőségeket, de a horvát és magyar értékek is igen magasak. Előbbi esetén ez az érték 4,5, míg hazánk esetén 3,91% állampolgár döntött Ausztria mellett. Jól látható, hogy ilyen perspektívából vizsgálva Németország is az utolsók között szerepel 0,45%-kal. 

Címkék:
hrcentrum, európa, turizmus, ausztria, idénymunka, kivándorlás, statisztika, adatok, munkaerőhiány, takarító,