Elképesztő, mennyit keresnek a magyar bírók: emelést szeretnének, de mi lesz ebből?

Pénzcentrum2024. április 24. 09:33

Nagyon rég nem kaptak béremelést a bírók és más jogi alkalmazottak a bíróságokon, és a helyzet már eddig is komoly elvándorlást okozott.

Bár 2025-től illetmányemelést irányoztak elő a magyar bíróknak, az érdekképviselet szerint már idén is jó lenne, ha emelnék a fizetéseket, mert egyre nagyobb az elvándorlás - erről a 24.hu számolt be. A lap megjegyzi, hogy Répássy Róbert államtitkár nemrég elmondott beszéde szerint viszont egyelőre nem sürgető a bérkorrekció.

Ez azonban azt is jelenti, hogy zsinórban a harmadik év telne el úgy, hogy a bírók illetménye nem emelkedett semennyit, ami egyre nehezebbé teszi az ítélkezést is - az elvándorlás miatt ugyanis feltolulnak az ügyek. Nem lehet azonban tovább odázni a bírósági és ügyészségi alkalmazottak fizetésemelését, itt ugyanis sokszor rendkívül alacsony bérért dolgoznak, amit szintén a törvény szabályoz. Ebbe a körbe fogalmazók, írnokok, ügyintézők tartoznak, és van olyan munkakör, amelynél a bérsáv felső határa a garantált bérminimumot sem éri el.

Címkék:
béremelés, bíróság, bérek, elvándorlás, fizetések, bérrendezés, alkalmazottak, közalkalmazotti bérek, országos bírói tanács,