Óriási baj van a magyar munkahelyeken: a legtöbb dolgozó nem is tud erről

Pénzcentrum2024. április 9. 19:34

Napjaink egyik legsúlyosabb népbetegsége nem fizikai szintű problémákból ered, hanem lelki és mentális okokra vezethető vissza. Az elmúlt évek kutatásai arra hívják fel a figyelmet, hogy a munkahely és munkaerő alapvető válságának korszakát éljük világszerte. A burnout szindróma, azaz a kiégés és a fokozott stressz nemzetközi kutatások alapján tízből akár minden harmadik, egyes foglalkozások és országok esetben minden második dolgozót is érinthet.

A burnout szindróma a Psychology Today amerikai pszichológiai szaklapban használt meghatározás szerint az érzelmi, mentális és gyakran fizikai kimerültség állapotát jelenti, amelyet hosszan tartó vagy ismétlődő stressz okoz. Bár leggyakrabban munkahelyi problémák állnak a háttérben, az élet más területein is megjelenhet, jelentkezhet például a szülői feladatok ellátása során, a gondozásban tevékenykedők esetében kiemelt kockázat, de a párkapcsolatokban is kialakulhat.

A kiégés évtizedes probléma, amelyet a Washington Post az 1970-es évekre vezetett vissza. Az 1980-as évek hajnalán a kiégés kulcsfontosságú fogalommá vált az Egyesült Államok munkaerőpiacának leírására - írja az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány friss elemzésében.

Milyen gazdasági következményekkel jár a burnout?

A vállalkozások esetében a kiégés hatással lehet a termelékenységre, az eredményekre és a legjobb és időben történő döntések meghozatalának képességére. Gyakran olyan esetekben jelentkezik a kiégés, amikor a munkavállalók vagy a vállalkozások tulajdonosai nagyon elkötelezettek és szenvedélyesek a munkájuk iránt. Ilyenkor a burnout szindróma szinte észrevétlenül bontakozik ki.

A Gallup 2022-es felmérése szerint a munkavállalói elköteleződés Európában a legalacsonyabb a világ nagy régiói közül, 13%. Eközben Dél-Ázsiában (33%) és az Egyesült Államokban (31%) a legnagyobb. A nemzetközi átlag 23% volt.

A stressz szintje mégsem kontinensünkön a legmagasabb. Európa a világ 10 régiója közül 7. helyen végzett, a munkavállalók 39%-a érzékelt mindennapos stresszt. Ezzel egyidőben a posztszovjet államokban volt a legalacsonyabb, 24%, amelyet Dél-Ázsia követett 26%-kal. A munkavállalók a legmagasabb feszültséget az észak-amerikai kontinensen és Kelet-Ázsiában élték meg, 52–52%-os arányban. A nemzetközi átlag 44% volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ugyanakkor az európaiak kisebb hányada, 34% keres aktívan új állást, amely értéket csak a posztszovjet térség munkavállalói múlnak alul, 33%-kal. Európában azzal együtt is alacsonyabb ez az érték, hogy sokan, a munkavállalók 56% érzi úgy könnyen tudna találni új munkát. Az aktívan munkahelyet keresők nemzetközi átlaga 51%, míg e kategóriában a legtöbben a szubszaharai térségben vannak, 70%.

2018-ban készült utoljára kérdőíves vizsgálaton alapuló elemzés az európai uniós országok körében, amely a kiégés szintjét vizsgálja. A később készült felmérések csupán gazdasági tényezők figyelembevételével becsülték meg a burnout szindróma valószínűségét. A 2018-as kutatás eredményei alapján hazánk az európai középmezőnyhöz tartozott, miközben Hollandiában volt a legkedvezőbb, és Luxemburgban a legrosszabb helyzet.

Címkék:
hrcentrum, stressz, munkavállaló, nemzetközi, munkavállalók, országok, világ, kiégés, burnout,