Két út vezetheti ki Magyarországot az inflációs pokolból: mindkettő szörnyű lesz a hazai dolgozóknak

Portfolio2022. december 27. 09:32

Már idén brutális mértéket öltött a drágulás Magyarországon: novemberben 22,5% volt az infláció az egy évvel korábbihoz képest, ráadásul az árak emelkedése még mindig nem állt meg. Jövőre pedig még az ideinél is magasabb infláció várható, így alig lesz itthon olyan munkavállaló, akinek a fizetése nem veszít értékéből – írja a Portfolio.

2022-ben brutális mértékű drágulást láthattunk Magyarországon, ráadásul egyáltalán nem tudni, mikor lassulhat az áremelkedés itthon: egyre magasabb éves szintű inflációt prognosztizálnak itthon a szakértők; újabban már 18-20%-os becsléseket is láthattunk. A december elején beszüntetett benzinárstop pedig várhatóan még feljebb fogja tolni a drágulást. 

203 közeledtével rengeteg munkavállalónak lesz bértárgyalása, illetve szinte mindenhol aktuálissá válnak a béremelések, azonban könnyen lehet, hogy sokaknak ez igazi hideg zuhany jelent majd jövőre. A legtöbb munkavállaló nem számíthat inflációkövető béremelésre, így nagyon sokaknak kell felkészülniük arra, hogy a következő hónapokban csökkenni fog a fizetésük vásárlóereje. Azt már tudjuk, hogy a minimálbér 16%-kal, míg a garantált bérminimum 14%-kal  fog nőni, ami a jelenlegi helyzetben 2-3%-os, illetve 3,5%-os vásárlóerő-csökkenést eredményez majd.

Ezzel 10 év óta először fognak csökkenni itthon a bérek értéke, úgyhogy 2023 rengeteg munkavállalónak lesz kemény év. Ráadásul a brutális drágulásból két út vezet ki: a gazdasági visszaesés vagy inflációtartó béremelések, az utóbbi esetében viszont tovább maradnak velünk a magas árak.

Címkék:
mnb, forint, minimálbér, minimálbér-emelés, béremelés, drágulás, infláció, gazdaság, bérek, előrejelzés, árdrágulás,