Itt a toplista: brutálisan megemelkedtek a bérek ezekben a szakmákban Magyarországon

Gosztola Judit2022. március 29. 05:38

Márciusban frissítette kereseti adatait a Központi Statisztikai HIvatal (KSH), így megtudhattuk, mennyi volt az egyes szakmákban dolgozók átlagkeresete a tavalyi év során, és kik kerestek a legjobban 2021-ben Magyarországon. De a korábbi évek adatait összehasonlítva az is kiderül, mely szakmákban emelkedtek brutális mértékben a fizetések.

Ismét frissítette foglalkozás szintű keresetstatisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), így megtudhattuk, mennyi volt az egyes szakmákban dolgozók átlagkeresete három egymást követő évben, 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben.

Az NFSZ, azaz a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat korábban évről évre közölte, mely szakmákban, hogy alakulnak az átlagbérek, ám egy ideje ez az adatközlés leállt, helyette a KSH által kiadott nemzetgazdasági ágakra lebontott bruttó, illetve nettó fizetések összegét tudtuk vizsgálni. De tavaly ősszel ez megváltozott, így ismét sokkal több adathoz juthat hozzá az érdeklődő.

Átlagkeresetek

2019-ben hazánkban a bruttó átlagkereset 356 286 forint volt, 2021-ben 425 915 forint – ez 69 629 ezer forintos, valamivel több, mint 19 százalékos növekedést jelent. (A nettó átlagkereset 244 609 forintról 291 812 forintra emelkedett 2 év alatt). Tehát még ha nem is érzi mindenki közvetlenül a bőrén, a fizetések nagy átlagban emelkednek.

Loading...

Ebben a korábbi cikkünkben azt elemeztük, melyek a legrosszabbul fizetett szakmák, ezekre egyre kevesebb az igény a modern gazdaságokban. Sok közülük semmiféle képzettséget nem igényel: ezek azok, amelyekben a fizetés kétségbeejtően kevés.

A skála szerencsésebbik vége

A legjobban kereső 20 szakma versenyét a tavalyi évhez hasonlóan idén ismét a légiforgalmi irányítók nyerték, ők közel bruttó 2 millió forintot visznek haza, de a szakorvosok és a törvényhozók is elöl végeztek. Az első helyeken többnyire magas iskolai végzettséget igénylő hiányszakmák vannak, akikért rendszerint őrült verseny van a piacon. A TOP20 legjobban keresők között többségben vannak a gazdasági szakemberek, vállalatok különböző szakterületeinek vezetői.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Loading...

Nagyot mentek

A 2020-2021 közötti időszak nagy nyertesei a szakorvosok voltak, nekik  754 830 forinttal emelkedett a bruttó fizetésük, az egészségügyi tevékenységet folytató egység vezetőinek 521 243 forinttal, az általános orvosoké 483 835 forinttal, a fogorvosoké 252 366 forinttal, a sportolóké pedig 218 116  forinttal. Százalékban mindez így fest:

  • orvosoknak 78 százalékos bruttó emelést jelent
  • egészségügyi tevékenységet folytató egység vezetőinek 60 százalékos bruttó emelés
  • általános orvosoknak 98 százalékot
  • fogorvosoknak 60 százalékot
  • sportolóknak pedig 15 százalékot.
Loading...

De a TOP10-be befértek még a törvényhozók, a pszichológusok, a biológusok, a tengeri hajóparancsnokok és a bírók. Ahogy az jól látszik, a nagy emelések 2021-ben főként az egészségügyi dolgozókat érintették. A kormány még 2020 őszén jelentette be, hogy nagyot emel a bérükön, ez végül a 2021. februárjában érkezett meg először a számlájukra. A döntést motiválhatta, hogy a járvány fokozott terhelést rótt az ellátórendszerre, ezért a béremelés nem odázhatták már tovább. 

Mindenkinek emelnek?

Béremelésről, béren kívüli bér- illetve nem bérjellegű juttatások változásáról készített felmérést a Profession.hu, amiből kiderült, hogy tízből hét cégnél emelték a fizetéseket 2021-ben, és ugyanekkora azoknak a vállalatoknak az aránya is, ahol ez idén kilátásban van. 2022-ben a béremelés jellemzően egész cégre kiterjedő, kevésbé a vállalaton belüli bizonyos csoportokat érintő beavatkozásként jelenik majd meg. A leggyakoribb indok a keretösszeg emelésre az infláció, míg legfontosabb célként a munkavállalók megtartását említették leggyakrabban a válaszadók.

Címkék:
fizetés, orvos, forint, szakma, béremelés, egészségügy, fogorvos, keresetek, statisztika, fizetésemelés, fizetések, bruttó, nettó,