Nesze neked home office: arcpirítóan kevés magyar dolgozhatott otthonról tavaly

NapiCsárt2021. május 18. 11:04

Bár a járvány terjedése szempontjából biztonságosabb lett volna otthonról dolgozni azoknak, akik ezt megtehetik, a magyar munkavállalók mindössze 3,6 százaléka tölthette javarészt home office-ban a 2020-as évet. A friss statisztikákból kiderült, hogy például az osztrákoknál majdnem a dolgozók ötöde dolgozhatott otthonról, Finnországban ugyanez az arány 25 százalék volt. Az EU-ban csak Romániában, Bulgáriában és Horvátországban dolgozhattak kevesebben otthonról, mint nálunk.

A világjárványra válaszul bevezetett társadalmi távolságtartási intézkedések sok embert arra kényszerítettek, hogy otthonról dolgozzon. 2020-ban az EU-ban a 15-64 éves foglalkoztatottak 12,3 százaléka dolgozott leginkább otthonról, ez az arány az elmúlt évtizedben állandóan 5 százalék körül mozgott az Eurostat adatai szerint.

A korábbi években többségben az önfoglalkoztatók dolgoztak otthonról, a különbség azonban 2020-ban kisebb lett, mivel a rendszerint otthonról dolgozó munkavállalók (tehát nem egyéni vállalkozók) aránya a 2019-es 3,2 százalékról 10,8 százalékra nőtt az Unióban, míg az önfoglalkoztatóké kisebb mértékben emelkedett, a 2019-es 19,4 százalékról 2020-ban 22,0 százalékra.

Több nő dolgozik otthonról, mint férfi

Az otthoni munkavégzés tekintetében a munkavállalók kora és neme szerint eltérő tendenciák figyelhetők meg. 2020-ban a nők nagyobb hányada (13,2%) jelezte, hogy általában otthonról dolgozik, a férfiaknál 11,5 volt az arány.

A többi korcsoporttal összehasonlítva a fiatalabbak 2020-ban kisebb valószínűséggel dolgoztak otthonról: a 15-24 éveseknek csak 6,3 százaléka jelezte, hogy home office-ban dolgozik, míg a 25-49 éveseknek 13,0 százaléka, az 50-64 éveseknek pedig 12,4 százaléka dolgozott otthonról tavaly.

Loading...

Az otthoni munkavégzés tekintetében Finnország vezette az uniós tagállamok listáját, ahol 2020-ban a foglalkoztatottak 25,1 százaléka dolgozott jórészt home office-ban. Finnországot Luxemburg (23,1%) és Írország (21,5%) követte. Ezzel szemben az otthon dolgozók legalacsonyabb arányát Bulgáriából (1,2%), Romániából (2,5%), és Horvátországból (3,1%) jelentették.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nekünk, magyaroknak sem volt egyszerű 2020, hiszen csak a dolgozók 3,6 százaléka végezhette otthonról a munkáját. Ezzel szemben Ausztriában majdnem minden ötödik dolgozó home office-ban volt tavaly, de a környező országokban a lengyeleknél (8,9%), Szlovéniában (7,4%), a csheknél (7,2%) és Szlovákiában (5,7%) is arányaiban több dolgozónak engedték meg a távoli munkavégzést, mint nálunk.

Ráadásul a magyar kormány a középiskolák, szakiskolák, valamit az általános iskolák felső tagozatainak május 10-i nyitásával egyidőben már nem tette ajánlottá a távoli munkavégzést a közigazgatásban, illetve a többi gazdasági szereplőnél sem.

Címkék:
járvány, home office, eurostat, koronavírus, dolgozók, adatok, munkavállalók, munkavégzés, homeoffice,