Megéri? Napi 100 km hóban, sárban: ennyit keres egy biciklis futár

Pénzcentrum2019. május 15. 14:35

A futárkodás látszólag egyszerű munka, csak nyeregbe pattansz, és kiviszed a csomagot a megadott címre. Valójában azonban sokkal összetettebb és főként hihetetlenül megerőltető munka: akár napi 100 kilométert is kell tekerni. Igaz, ha valaki jól dolgozik, azt meg is fizetik.

A Pénzcentrum folyamatosan figyelemmel kíséri magyarországi kereseteket: a hivatalos statisztikai adatok mellett, az olyan álláshirdetéseket is, amelyekben a konkrétan megkereshető összeg fel van tüntetve. Így ma már minden olvasónk tisztában van azzal, mennyit visz haza egy hónapban egy budapesti közteres, a Tesco árukiszállítója, a vidéki biztonsági őrök, a UPC operátorai vagy éppen a diákok nyáron.

Legutóbb egy olyan hirdetésbe botlottunk, melyben biciklis futárokat keresnek a híres Hajtás Pajtáshoz.

Túl sok elvárás nincs, legalábbis elsőre úgy tűnik: legyen egy saját biciklid. A hirdetés szerint heti 5 napot kell dolgozni 8 órában, mellyel 

havi bruttó 280 ezer forintot is meglehet keresni, ha valaki jól teljesít.

A fizetés mellé jár még szervízpénz, munkaruha és egy okostelefon 13 GB mobilnettel - ez utóbbi nyilván a munkavégzéshez elengedhetetlen. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Persze ez mind jól hangzik, de tartsuk észbe, hogy aki biciklis futárnak áll, az extra megterhelésnek teszi ki a szervezetét. Pár évvel ezelőtt Sinka Károly, biciklisfutár, a Critical Mass egykori főszervezője adott interjút a Pénzcentrumnak, aki akkor elmondta, hogy naponta akár 100 kilométert is letekernek.

Aki eljön biciklis futárnak az általában meg is ragad és minimum másfél-két évig dolgozik. Kívülről persze viccesen primitívnek tűnik a dolog, hiszen ránézésre csak egy bicikli kell hozzá, aztán tekerni kell, de ez azért nem olyan, hogy felülsz a bringára és kész, futár vagy. 

Ez is egy szakma, meg kell tanulni, csak itt nincs iskola meg tankönyvek, amiből megtanulhatnád. Persze a kollégák általában segítenek, de akkor is van egy betanulási idő - bő három-négy hónap - ami arra megy rá, hogy elsajátítsd a szakma fortélyait.

Címkék:
hrcentrum, karrier, fizetés, bér, bicikli, munkabér, munka, futár, munkaerő, munkaerőhiány, testmozgás, upc magyarország,