Itt a fordulat? Egyre több a munkahely

Pénzcentrum2013. október 21. 12:28

Két éve nem jelentettek be annyi új - államilag nem támogatott - állást a foglalkoztatók a munkaügyi hivataloknál, mint most szeptemberben, derült ki a Foglalkoztatási Szolgálat friss adataiból. A bővülés ugyan az előző hónaphoz és az előző év hasonló időszakához képest csak néhány ezer fős, de azzal együtt, hogy már a megelőző hónapokban is kedvezőbb adatok jöttek, a tendencia biztatónak mondható, különösen a tavalyi mélypontok után.

17 500 államilag nem támogatott új állást jelentettek be szeptemberben a foglalkoztatók. Ez augusztushoz képest 4 ezer fős, az előző év szeptemberéhez képest 3 ezer fős bővülést jelent. Az államilag támogatott új állások száma továbbra is jóval magasabb volt, szeptemberben 26 200 ilyen munkaerőigényt jelentettek be, de az arány mindenesetre javul a nem támogatott állások javára.


Kétezer fő feletti munkaerőt Budapest és Győr-Moson-Sopron megyében igényeltek a foglalkoztatók, ezer feletti bejelentett nem támogatott álláshellyel még Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye rendelkezett.

Az új állások számában a válság óta a tavalyi évben volt egy völgy. Ez összefügghet azzal, hogy 2012-ben a minimálbér jelentősen, 18%-kal emelkedett, illetve a 300 ezer forint alatt keresőknél élt az elvárt béremelés intézménye. Amiből ugyan időközben egyre inkább kikoptak a szabályok, és egyre több támogatást adott ehhez a kormány, de hozzájárulhatott a munkáltatók elbizonytalanodásához, így inkább kivárhattak a létszámbővítéssel egy olyan periódusban, ami még bőven a válság utáni helyreállási fázis lenne. (A válság utáni visszaesés még mindig nem teljesen épült vissza a foglalkoztatásban.)


Az új állások száma több hónapja kedvező, bár halvány javuló trendet mutat. Messzemenő következtetést még nem vonnánk le mindebből, arra viszont talán már számíthatunk, hogy a versenyszféra foglalkoztatottsága elmozdul a stagnálásból, ami még augusztusban is jellemezte a legalább öt főt foglalkoztatókat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A munkaügyi hivatalokban regisztrált álláskeresők száma 484 ezer fő volt, csökkent tehát szeptemberben. Itt ugyanakkor viszonylag erős lehet a szezonális jellegű munkaerőkereslet, ezt a hatást kiszűrve ugyanis már kevésbé rózsás a kép.


A regisztrált álláskeresők fele szakképzetlen. 82 ezer fő 25 év alatti, 115 ezer fő pedig 50 év feletti, a tartósan, azaz egy éven túl állást keresők száma 160 ezer, az összes álláskereső harmada bizonyult tartós álláskeresőnek szeptemberben. Álláskeresési támogatást a 484 ezer főből mindössze 43 ezren kapnak, 174 ezren szociális ellátásban részesültek, a többi regisztrált nem kapott pénzbeli ellátást. Az álláskeresési támogatások maximum 3 hónapig járnak 2011 szeptembere óta, így fokozatosan egyre csökkent azok száma, akik jogosultak erre a támogatásra az álláskeresők közül. 2010-ben még átlagosan 180 ezer fő, 2011-ben 150 ezer fő kapott ilyen ellátást.

Címkék:
karrier, munkahely, munka,