Magyar napszámosok az olimpián: nyomortanyán élnek

Pénzcentrum2012. július 16. 11:32

Néhány nappal a londoni olimpia indulása előtt újabb botrány-gumicsontot talált a brit sajtó. A lapok a játékok személyzetének szállásait kritizálják.

Az olimpián dolgozók legalsóbb rétegének számító takarítók, szemétszedők ugyanis egy hatalmas konténervárosban lettek elszállásolva, a játékokhoz és a brit fővároshoz egyáltalán nem méltó színvonalon. A fém konténerekből kialakított szálláshelyek túlzsúfoltak, 25 emberre egyetlen WC, 75-re egyetlen zuhanyzó jut, ráadásul nappal forróság, éjszaka pedig hideg uralkodik a szobákban.


Fotó: Daily Mail


Az egész Európából érkező munkásoknak nem kis összeget kell fizetniük a szállásért: egy napra 18 fontot, azaz 6 600 forintot kérnek el tőlük. Sokan voltak, akik azonnal visszafordultak, amikor meglátták a körülményeket, akik maradtak, azok a brit sajtónak panaszkodnak - igaz, a munkások szerződései ugyanakkor tiltják azt is, hogy beszéljenek a sajtónak, vagy hogy rokonokat, barátokat vigyenek a táborba.. Egy 21 éves madridi diáklány a Daily Mail-nek azt mondta, hogy egyszerűen nem hitte el, amit látott, a tábor leginkább egy börtönre emlékeztette, és azonnal otthagyta az állást. Előfordult az is, hogy vadidegen nőket és férfiakat tettek egy szobába.

A konténerváros lakói közt természetesen magyarok is vannak. Egy 24 éves munkás, aki a tiltás ellenére nyilatkozott a lapnak elmondta, hogy a lakhatási körülmények leginkább egy nyomornegyedre emlékeztetik, azonban nem talált máshol szállást Londonban. Egy másik magyar dolgozó is arról számolt be, hogy meg volt döbbenve a körülmények láttán, különösen a WC-k tisztaságával és a mosdók állapotával vannak gondok.

A tábor üzemeltetői azzal védekeznek, hogy a lakhatási körülmények megfelelnek az előírásoknak, leginkább azért, mert nem állandó, hanem csak átmeneti szálláshelyről van szó. Ráadásul - mondják az üzemeltetők- senkit sem köteleznek arra, hogy ezekben a konténerekben lakjon, a dolgozók többsége pedig korábban munkanélküli volt, és most nagyon boldog, hogy közreműködhet az olimpia lebonyolításában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Címkék: