Siess, csak 2 napod van! Videós segítség az adóbevalláshoz

Pénzcentrum2012. május 20. 08:02

Május 21-én, hétfőn éjfélig kell postára adni, vagy a magyarorszag.hu oldalon megtalálható Ügyfélkapun keresztül elküldeni a 1153-as számú személyi jövedelemadó bevallásokat, vagy a kihívásokat kedvelőknek a 1153ANY jelű egyszerűsített adónyilatkozatot. Több mint egymillióan halasztották az utolsó pillanatra ezt a kötelezettségüket.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombat reggeli közleménye szerint még több mint egymillió magánszemély adóbevallása nem érkezett meg az adóhatósághoz, a benyújtott bevallások közül pedig minden negyedik hibás. Éppen ezért a NAV két kisfilmmel kíván segíteni a bevallások elkészítésében.

Az egyik film lépésről lépésre bemutatja, hogyan kell letölteni a nyomtatványt.

A másik film egy átlagosnak mondható példán vezeti végig a nézőt a bevallás sorain. Így bemutatja, hogy akinek munkaviszonyból származó jövedelme, két gyermeke és önkéntes kölcsönös biztosító pénztári befizetése van, hogyan töltse ki a bevallást.

Ajánld fel az 1+1 százalékodat!

Az idén különösen fontos, hogy az adózók vegyék a fáradságot, és ajánlják fel az általuk választott civil szervezet, valamint egyház, illetve a tehetséges gyermekeket támogató Nemzeti Tehetség program kiemelt költségvetési előirányzat javára az adójuk 1+1 százalékát. Az egykulcsos adó, valamint a tetemes családi kedvezmény bevezetése révén ugyanis összességében 500 milliárd forinttal csökkent a magánszemélyek adókötelezettsége, így abból értelemszerűen kevesebbet is lehet felajánlani.

Tavaly a 4,5 millió magánszemélyből elvileg közel 3,4 millió - az adózók 75,5 százaléka - ajánlhatott volna fel összesen 27,2 milliárd forintot. Ténylegesen azonban csak mintegy 1,9 millió adózó rendelkezett az szja 1+1 százalékáról a NAV adatai szerint. Az érvényes nyilatkozatokban felajánlott összeg 15,96 milliárd forint volt, ami alig több mint a fele annak, amennyit megkaphattak volna a kedvezményezett szervezetek, egyházak, költségvetési előirányzat.

Nagyon sokan, 184 ezren ugyan nyilatkoztak az 1-1 százalékokról, viszont érvénytelenül. Közülük a legtöbben, 46 ezren azok voltak, akik nem fizették meg az adójukat, így az általuk felajánlott összegeket nem kaphatták meg a kedvezményezettek. Nagy számban, 22 ezren voltak azok, akik tévesen tüntették fel a támogatni kívánt szervezet, egyház adószámát, technikai számát. Érvénytelenek azok a nyilatkozatok is, amelyeket nem határidőben nyújtottak be, illetve nem írtak alá.

Fontos tudni, hogy május 21-én éjfélig külön nyomtatványon az is rendelkezhet az 1-1 százalékokról, aki már korábban benyújtotta az adóbevallást, de nem csatolt hozzá rendelkező nyilatkozatot. A civil szervezeteknél az adószámot, egyházaknál és az egyetlen költségvetési előirányzatnál a technikai számot pontosan tüntessék fel. A rendelkezést zárt − a rendelkező magánszemély adóazonosító jelével ellátott − borítékban elhelyezve postán vagy személyesen lehet eljuttatni az adóhatósághoz.

Nem elég a bevallás, meg is kell fizetni az adót

Nem elég időben benyújtani a bevallást, május 21-ig meg is kell fizetni a pótlólagos személyi jövedelemadót. Idén is élhetnek a legfeljebb 4 havi pótlékmentes részletfizetés lehetőségével azok a magánszemélyek, akiknek 100 ezer forintnál kisebb összeget kell befizetniük, de azt nem tudják egy összegben teljesíteni. Ehhez nem kell külön kérelmet kitölteniük, hanem a bevalláson megtalálható soron kell jelölniük. Nagyon fontos változás, hogy az idei évben az első részletet már a bevallás benyújtásának határidejéig, azaz 2012. május 21-ig meg kell fizetni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az esetleges tartozását a magánszemély belföldi bankszámlájáról történő átutalással, az adóhatóság kijelölt ügyfélszolgálatain bankkártyás fizetés útján, illetve postai készpénz-átutalási megbízással is teljesítheti. Postai átutaláshoz csekket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain lehet igényelni.

Nem szabad elfeledkezniük az adóbevallásról az ellátásban részesülő álláskeresőknek sem. Nekik is el kell számolniuk az szja-bevallásukban a múlt évi adókötelezettségükről.

Oszd meg szülőtársaddal a családi kedvezményt, ha egyedül nem tudod igénybe venni!

A múlt évi adóbevallás kitöltése leginkább a gyermekeseknek jelent óriási kihívást, szó nincs az egyszerű adóbevallásról. Jelentős kedvezménnyel csökkenthetik az adóalapjukat. Egy gyermek után évi 750 000, két gyermek után 1 500 000 forinttal csökkenthető az összevont adóalap. Három gyermektől óriási az ugrás: évi 7 425 000 forintot lehet levonni az adóalapból, az így csökkentett összeg után kell megfizetni az adót. Ha az egyik szülő nem tudja teljes egészében kihasználni a kedvezményt, akkor megoszthatja a másik szülővel, Nem gond, ha az év közbeni adóelőleg-levonásoknál nem kérték a megosztást, azt az adóbevallásukban is megtehetik.

És amit újra és újra hangsúlyozni kell: ALÁ KELL ÍRNI A BEVALLÁST!

Ne szenvedj a 1153ANY söralátét adóbevallással!

Mint a Pénzcentrum.hu korábban többször is megírta, a nemzetgazdasági tárca és az adóhatóság által nagy dérrel-dúrral beharangozott adónyilatkozat, népi nevén söralátét-adóbevallás kitöltése csak a legbátrabbaknak és a kihívásokat kedvelőknek ajánlott. Az egyszerűsített adónyilatkozaton mindössze három, adókötelezettségre vonatkozó sor szerepel, közülük azonban csak egyet lehet könnyedén kitölteni, a másik kettővel viszont, különösen a 2. sorral, vért izzadnak a laikus adózók. 

A söralátét bevallás hátulütőiről ITT OLVASHATSZ: Így bukhatsz nagyot az adóbevallással, maradj a járt úton!

Az adóhatóság is elismeri, hogy az szja-bevallást a legegyszerűbben a NAV nyomtatványkitöltő programjával készíthetjük el. Azért érdemes ezt a programot választani, mert a program számol helyettünk, javítja ki a hibákat, sőt egyes esetekben magyarázatot is ad az adott sorokhoz.

Elég nagy szépséghibája a kitöltő programnak, hogy az adóhatóság önkényes jogértelmezése köszön vissza benne. Mint azt a Pénzcentrum.hu megírta, több mint 100 ezer forinttól fosztja meg az adóhatóság a bruttó 180 ezer forint alatti jövedelmű gyermekes munkavállalókat. Nem engedi ugyanis - a törvény szövegével ellenkezően -, hogy a múlt évben még létező adójóváírást igénybe tudják venni az alacsony keresetű kisgyermekesek, holott a törvény ezt lehetővé tenné.

OLVASD EL korábbi cikkünket: Százezreket vesz el a NAV a kispénzű gyermekesektől

Címkék: