Akiket letarolt a kormány sallere

Pénzcentrum2012. április 18. 15:32

Az egyéni vállalkozások több mint 15 százalékának működését lehetetlenítették el az idei évben drasztikusan megemelkedő járulékköltségek. A Pénzcentrum.hu a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) megtudta: alig több mint fél év alatt csaknem 30 ezer egyéni vállalkozás húzta le a rolót, további 28 ezer pedig jobb időkre várva ez idő alatt szüneteltette, vagy jelenleg is szünetelteti a vállalkozását.

Tavaly október 1-jén összesen 378 132 egyéni vállalkozás működött Magyarországon. Idén április 13-ig 29 980-an szüntették meg a tevékenységüket - válaszolta a NAV a Pénzcentrum.hu kérdésére. Ugyanebben az időszakban 27 866 adózó szüneteltette vagy jelenleg is szünetelteti az egyéni vállalkozói tevékenységét. Idén január 1-jétől április 13-ig összesen 10 627 egyéni vállalkozói igazolványt váltottak ki. Összességében tehát több mint 47 ezerrel csökkent a működő egyéni vállalkozások száma.

Mint azt a Pénzcentrum.hu többször megírta, az idei évben drasztikusan emelkedtek az egyéni vállalkozásokat sújtó adó- és járulékterhek. Januártól a minimálbér 112,5 százaléka után kell megfizetni a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót (ami a korábbi munkáltatói tb-járulék helyébe lépett). Emellett a minimálbér 150 százaléka után 8,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, valamint a minimálbér 100 százaléka után 10 százalék nyugdíjjárulékot is le kell róniuk.

Az egyéni vállalkozóknak nem is a minimálbért, hanem a jóval magasabb összegű garantált bérminimumot kell alapul venniük, lévén, hogy az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltásához mindenképpen szükség van valamilyen szakképesítésre. Aki viszont középfokú végzettséget igénylő munkát végez, annak legalább a garantált bérminimumnak megfelelő összegű bért kell fizetni, ez vonatkozik az egyéni vállalkozókra is. A garantált minimálbér összege idén januártól havi 108 ezer forintra emelkedett a tavalyi 94 ezer forintról.

Vagyis az egyéni vállalkozóknak legalább 32 805 forint szociális hozzájárulási adót, 13 770 forint egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, valamint 10 800 forint nyugdíjjárulékot kell havonta befizetniük. Ez összesen 57 375 forint.

Ráadásul az egyéni vállalkozók a saját maguk után fizetendő szociális hozzájárulási adóra nem érvényesíthetnek adókedvezményt, csak az alkalmazottaik után. A nemzetgazdasági tárca ezt azzal indokolja, hogy a kompenzáció az adójóváírás eltörlésének hatásait kívánja ellensúlyozni, az egyéni vállalkozók pedig - sorozatos kérésük ellenére - korábban nem vehették igénybe az adójóváírást. 

A legnagyobb vesztesek a korábbi korhatár alatti nyugdíjasok

Különösen érzékenyen érintette a közterhek növekedése a korhatár alatti ellátásban részesülő egyéni vállalkozókat. Ők ugyanis tavaly még az öregségi nyugdíjkorhatárt már betöltött személyekhez hasonlóan kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak minősültek, így jelentős járulékkedvezményben részesültek. Idén viszont elveszítették a nyugdíjas státuszukat, azzal együtt pedig az egyéni vállalkozói kedvezményeket is. A múlt évben havonta mindössze 5100 forint szolgáltatási járulékot és - a tavalyi garantált bérminimummal számolva - legfeljebb 9400 forint nyugdíjjárulékot kellett fizetniük. Így havonta összesen 14 500 forint közteherrel kellett számolniuk, szemben a korábban említett idei 57 375 forinttal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Milyen menekülési útvonalak vannak?

A négyszeresére növekedett közterheket kétféleképpen lehet mérsékelni. Ha az egyéni vállalkozó továbbra sem kíván felhagyni a vállalkozói tevékenységgel, akkor jobban jár, ha megszünteti az egyéni vállalkozását és ügyvezetővé, illetve üzletvezetésre jogosult taggá válik valamely társas vállalkozásban, ahol munkaviszonyt létesít. Így megteheti azt, hogy részmunkaidőben (például 4 órás munkaviszonyban) tevékenykedik, és így csak a részmunkaidős munkavégzés után kell megfizetnie a közterheket - javasolta korábban a Pénzcentrum.hu kérdésére Magyar Gábor ügyvéd.

Drasztikusabb lépés, hogy az egyéni vállalkozó szünetelteti a vállalkozását, amire 2010. január 1. óta van lehetőség. A szünetelés idejére nem kell adót és járulékot fizetni. A tevékenységet legalább 1 hónapig és legfeljebb 5 évig lehet szüneteltetni. A vállalkozást akár egy hónapra is fel lehet függeszteni, a bevételeket pedig minél kevesebb hónapra csoportosítani. A közterheket csak azokban a hónapokban kell megfizetni, amelyekben működik a vállalkozás.

A szüneteltetés feltételeiről részletesebben ITT OLVASHATSZ! Így nyerhetnek időt a korhatár alatti nyugdíjas vállalkozók

 

Címkék: