Amnesztiát kapnak az adócsalók a végtörlesztés címén!

Pénzcentrum2011. október 11. 10:25

Következmények nélkül befizethetik a bankszámlájukra az eltitkolt jövedelmüket a devizahitel-törlesztők, vagy odaadhatják a gyermeküknek. A parlament ugyanis elfogadta az otthonvédelmi törvénymódosítás keretében azt a KDNP-s módosító javaslatot, amely szerint vagyongyarapodás nem vélelmezhető, és nem állapítható meg azon összeggel összefüggésben, amelyet a magánszemély végtörlesztés címén az őt terhelő tartozás kiegyenlítésre használ fel.

A parlament tegnap megszavazta az otthonvédelmi törvényt módosító javaslatot, mely ismételten változtatott a végtörlesztésre vonatkozó szabályokon. Ennek keretében bekerült a törvénybe a KDNP-s Seszták Miklós módosító javaslata, mely szerint:

"Vagyongyarapodás nem vélelmezhető és nem állapítható meg azon összeggel összefüggésben, amellyel egyező összeget a magánszemély végtörlesztés címén az őt terhelő tartozás kiegyenlítésre használ fel, vagy egyenes ági hozzátartozójának ajándékoz és azt e hozzátartozója végtörlesztésként használ fel az e hozzátartozót terhelő tartozás kiegyenlítésére".

Ez a rendelkezés azt jelenti, hogy ha valakinek van otthon a "kispárnában" néhány millió forint eltitkolt jövedelme, az most következmények nélkül befizetheti a bankszámlájára és a deviza (alapú) hitelének törlesztésére fordíthatja. Ha valaki a korábbi években szerzett eltitkolt jövedelmet, és azt még akkor befizette a bankszámlájára, akkor a törvénymódosítás szerint a bankszámlán lévő összeg végtörlesztésre fordítása sem minősül vagyongyarapodásnak. Az eltitkolt jövedelmet nemcsak saját maga számára használhatja fel az adócsaló, hanem egyenes ági hozzátartozója számára is.

A törvénymódosítás valójában adóamnesztiát jelent az adócsalóknak - szögezte le a Pénzcentrum.hu-nak Angyal József okleveles adószakértő

Vége az adóhatóság vagyonosodási vizsgálati módszertanának?

Az Országgyűlés által elfogadott jogszabályi rendelkezés a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mostanáig alkalmazott "készpénz-egyenleg" módszerének végét is jelentheti, és lehetővé teszi már lezárt ügyek "felülvizsgálatát" is - véli az adószakértő.

Az adóhatóság jelenleg a vagyonosodási vizsgálatok során csak a készpénzforgalmat vizsgálja: a saját bankszámlára befizetett összeget vélelmezi kiadásnak (vagyonosodásnak), s a saját bankszámláról kivett összeget ismeri el "valódi bevételnek". Ennek megfelelően nem tekinti bevételnek a bankszámlán a vizsgált időszak elején meglévő nyitó összeget, és a bankszámlára utalt munkabért sem. Ez a módszer a bevételt a tényleges időpontjához képest későbbre, a kiadást a tényleges időpontjához képest korábbra teszi, így fiktív forráshiányt generál!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha valaki például 2007-ben eltitkolt jövedelemből befizetett 5 millió forint összeget a bankszámlájára, és beleszaladt az adóhatóság vagyongyarapodási vizsgálatába, annál a kérdéses összeget az előbb említett készpénz-egyenleg módszer szerint már 2007-ben kiadásként, forráshiányként számolta el a NAV - magyarázza az adószakértő. Erről akár már jogerős határozat, bírósági ítélet is lehet.

Ha a magánszemély nem használta fel ezt az összeget, és most a végtörlesztésre fordítja, akkor ez a 2007-ben elszámolt "vagyongyarapodás" mégsem számít vagyongyarapodásnak a törvénymódosítás szerint. Ezért lehet visszamenőleges a jogszabálymódosítás hatása.Angyal József szerint ennek alapján 2006-ig lehet visszamenőlegesen jogerős adóhatósági határozatokat felülvizsgáltatni és megsemmisíttetni.

KATTINTS a Pénzcentrum.hu végtörlesztő kalkulátorára! Érdemes forinthitelre váltani? Számold ki!

 

Címkék:
seszták miklós,