Bekavarhat a nyugdíjszámításba az elmaradt NYENYI adatszolgáltatás

Pénzcentrum2011. március 22. 09:02

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 97. § (2) bekezdése értelmében a nyugdíjjogosultsághoz, illetőleg a nyugdíj-megállapításhoz szükséges adatokat a nyilvántartásra kötelezetteknek utolsó alkalommal 2009-re vonatkozóan (2010. április 30-ig, illetve augusztus 31-ig) kellett teljesíteniük a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok felé.

A nyugdíjbiztosítási igazgatóságok az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését - a biztosítottak (volt biztosítottak), leendő nyugdíjasok érdekében - figyelemmel kísérik. Az adatszolgáltatás elmulasztása esetén a jogszabály lehetőséget biztosít a nyugdíjbiztosítási igazgatóságnak mulasztási bírság kiszabására. Az Országgyűlés által 2010. december 20-án elfogadott, "egyes nyugdíjbiztosítási tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról" szóló 2010. évi CLXX. törvény az ún. NYENYI adatszolgáltatás meghosszabbításáról nem rendelkezett.

A 2010. január 1-jét megelőző időszakra vonatkozó adatokat elmaradt (ún. visszamenőleges) adatszolgáltatás keretében jelenleg is a fővárosi/megyei kormányhivatalok nyugdíjbiztosítási igazgatóságaihoz kell teljesíteni.

Az ONYF felhívja a figyelmet arra, hogy a vonatkozó jogszabály alapján a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv felhívására a nyugdíjbiztosítási feladatok ellátásához szükséges adatokat 15 napon belül kell közölni. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok - például a nyugdíjigények elbírálásához vagy a 0,5 %-os nyugdíjnöveléshez - 2011. szeptemberéig a 2010. teljes évi, és 2012. szeptemberéig a 2011. évi ún. töredékidőszakra vonatkozó adatokat közvetlenül a foglalkoztatótól, egyéni vagy társas vállalkozótól stb. szerzik be.

A visszamenőleges adatszolgáltatás teljesítéséhez szükséges NYENYI keretrendszer, valamint a NYENYI programok az ONYF honlapján elérhetők, illetve letölthetők.
A 2010. és a 2011. évi adatok közléséhez az ONYF az informatikai támogatást biztosította, és honlapján elérhetővé tette (Biztosítási Idő és Kereset/Jövedelemközlő Program), tehát a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek által a nyugdíjbiztosítási feladatok ellátáshoz kért adatok elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül történő közlésére is lehetőség van.

 

Címkék: