Büdös volt a munka? Inkább a 30 ezres segély, mint a 100 ezres állás + szavazás

Pénzcentrum2011. március 10. 11:32

A munkaképes felnőtteknek járó szociális juttatások felülvizsgálatát rendelte el Szentes város önkormányzata, miután az általuk a helyi kacsadaraboló üzembe közvetített 61 volt közmunkás közül mindössze négy jelentkezett a cégnél. A hivatal berendeli az érintetteket és - ahogy az a Délvilág napilap hasábjain olvasható - elbeszélgetnek velük, hogy miért vonzóbb a 30 ezer forintos segély, mint a 100 ezer forintos munkabér.

Éves szinten közel 400 helybélinek biztosított munkát és biztos jövedelmet a szentesi önkormányzat az elmúlt két esztendőben. A közmunkaprogram átalakítása után azonban csökkentek a közfoglalkoztatásban rejlő lehetőségek. A hivatal felvette a kapcsolatot egy helyi cég vezetőivel, akik a nemrégiben megnyitott modern kacsadarabolóba kerestek közel 200 embert. A tárgyalások végén megállapodtak abban, hogy a város odaküldi azokat a családos embereket, akiket korábban közmunkásként foglalkoztatott. A 61 kiközvetített személy közül azonban csak négyen jelentkeztek a gyárban.

A önkormányzat kíváncsi lett, vajon mi állhat annak a hátterében, hogy az átirányított emberek többsége megelégszik a 30 ezer forintos segéllyel, amikor a felkínált munkával 100 ezer forintot is kereshetne. Vizsgálódni kezdtek, hogy a volt közmunkások miért nem fogadták el a felajánlott munkát.

Eddig 37 embert idéztek be a hivatalba, hét főről kiderült, hogy máshol talált állást, néhányan orvosi igazolást hoztak, hogy alkalmatlanok a munkavégzésre, heten még az idézésre is fittyet hánytak (az ő szociális ellátásukat automatikusan megszüntették), a többiek vizsgálata még tart - tudta meg a lap Szirbik Imre polgármestertől.


A városvezető hozzátette, hogy az érintett családok gyermekeinek természetbeli ellátását továbbra is biztosítják, így a napközis térítési díj részleges vagy teljes átvállalása a munka visszautasításától függetlenül jár. Az önkormányzat célja, hogy a rászorulók a tőlük elvárható módon aktívan működjenek közre saját helyzetük javításában.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A kacsadaraboló cég közben feltöltötte az állásokat, igaz az ott dolgozó munkavállalók közel fele nem helyi, hanem más településről jár a városba dolgozni.

 

Címkék: