Pénzt kap a kerülettől, akinek 52 633 forint alatt van a nyugdíja

Pénzcentrum/MTI2011. február 28. 14:02

A XIII. kerületi Önkormányzat rendeletmódosítását követően 5 000 forinttal támogatja a kerületi átlag nyugdíj alatti időseket, 15 000 forintig egy hónapban átvállalja a téli tüzelőszámlát, a lakásfenntartási támogatást 6 500 forintról 7 000 forintra emeli, a közgyógyellátáshoz jutást 75 évről 70 évre mérsékli. A kerületi támogatási rendszer sokszínű, pénzbeli és természetbeni ellátásokkal és szociális szolgáltatásokkal nyújt segítséget a rendkívüli élethelyzetbe került családok részére.

A Közösen a XIII. kerületért című programban elfogadott célok szociális területre vonatkozó részeit valósítja meg az önkormányzat képviselő-testülete. A rendeletmódosítás kiemelten kedvező hatással van, az időskorúakra és a nagy családosokra. Hangsúlyos a lakhatási kiadások enyhítése és a gyógyszer költségekhez való hozzájárulás.

Ugyanakkor a módosítás másik fontos célja, hogy a támogatások felhasználása célzott és ellenőrizhető legyen. Amennyiben a jogosult a készpénz segélyt nem rendeltetésének megfelelően használja fel, akkor a jogosult készpénz helyett élelmiszert, ruhaneműt, a háztartás viteléhez szükséges egyéb dolgokat vásárolnak és fizetik a közüzemi díjakat.

A méltányosságból adható közgyógyellátási igazolványra való jogosultsági 75. évről 70. évre csökken: a közgyógyellátás a szociálisan rászorult személy részére - egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához - az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos kiadások kompenzálását szolgáló hozzájárulás. A képviselő-testület vizsgálta a segélyezési tapasztalatokat és vezette be a gyógyszertámogatást. A mostani döntést követően az eddigi 75 helyett közgyógyellátási igazolványt adnak annak a 70. életévét betöltött állampolgárnak. Feltétele, hogy a havi rendszeres gyógyító ellátási szükséglete meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 15 %-át (4275 forint), feltéve, hogy az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 450 %-át (128 250 forint) nem haladja meg

A méltányossági lakásfenntartási támogatás havi összege 6500 forintról 7000 forintra nő: a helyi lakásfenntartási támogatás feltételeinek helyi rendeletbe foglalásakor az önkormányzat arra törekedett, hogy a normatív ellátottakon túl, a szociálisan rászorulók ne essenek ki a rendszerből. Helyi lakásfenntartási támogatás annak nyújtható, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át (jelenleg 57 000 forint). Feltétele, hogy a lakásfenntartás elismert havi költsége eléri, vagy meghaladja a távfűtéses lakás esetén 10 %-át, egyéb lakás esetében a 15 %-át.

Egyszeri fűtési támogatás bevezetése a 62. életévét betöltött, valamint a három vagy ennél több gyermeket nevelő nagycsaládos bérlőknek, lakás tulajdonosoknak, legfeljebb 15 000 forint mértékéig. Ez az új ellátási forma, egyszeri támogatást ad a téli hónapokra jellemző magasabb összegű számla kifizetéséhez, a december havi kiadások mérséklésével. Az eljárás kérelemre indul. melynek a formanyomtatványa az önkormányzati honlapon megtalálható vagy ügyfélszolgálati irodán kérhető, elvihető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A rendelet szerint, december hónapban benyújtott előző havi, a kérelmező nevére szóló távhő- és gáz számla ellenében, 15 000 forintig, egyszeri helyi fűtési támogatás adható. Feltétele a 62. életévét betöltött életkor. Továbbá részesülhet a támogatásban az a három vagy ennél több gyermeket nevelő nagycsaládos bérlő, lakás tulajdonos, aki életvitelszerűen lakik lakásában és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 200 %-át (57 000 forint) .

Egyszeri 5000 forint összegű támogatás bevezetése a kerületi átlagnyugdíj 50%-át nem meghaladó személyek esetében, egyelőre 2011-ben: az elfogadott pénzbeli támogatás új támogatási forma első szakasza. Az a saját jogú nyugdíjas, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által megadott kerületi átlagnyugdíj mértékét, decemberben egyszeri összegű támogatásban részesül. Az első évben az átlagnyugdíj 50%-ig adható az ellátás, a cél, hogy 2013 decemberében minden átlagnyugdíj alatti kérelmező részesüljön a támogatásban. Ez az eljárás is kérelemre indul. A saját jogú kerületi nyugdíjasok száma jelenleg 30 239 fő, a kerületi átlag nyugdíj 105 267 Ft.

A szociális ellátásokat a családi segélyezés elvének érvényesítésével kell biztosítani. A családban életvitelszerűen együtt élő személyek életmódját, szociális helyzetét, a rászorultságot egységben kell vizsgálni, függetlenül attól, hogy a nyilatkozatok alapján közös háztartást vezetnek-e vagy sem. A nyújtandó támogatásokat úgy kell megállapítani, hogy elősegítsék a család létfenntartási és lakhatási lehetőségeit.

 

Címkék: