Új egyetemen képzik a magyar közszolgákat

Pénzcentrum2011. február 3. 12:32

Jövő januártól új név alatt futó intézményben képzik a közszolgákat, rendőröket és katonákat. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásával összehangoltabb és tervezettebb utánpótlásképzést remél a kormány a közszolgálaton belül - hangzott el ma reggel az MR-1 Kossuth Rádióban.

Jövő év január 1-jén megalakul a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), ennek részeként működik tovább a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Kara. Az általános jogutódlás miatt a hallgatók jogviszonya változatlan lesz, ugyanakkor az oktatói létszám alakulását a közszolgálati egyetem "oktatási, kutatási és gazdálkodási stratégiája fogja meghatározni" - mondta el Kis Norbert József, a Nemzeti Közigazgatási Intézet főigazgatója, akit idén január 1-jei hatállyal neveztek ki miniszteri biztossá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem alapításáról szóló kormányhatározat végrehajtásának tárcaközi koordinálására, valamint az átalakulással kapcsolatos ügyek egyeztetésére létrejött tárcaközi munkacsoport vezetésére.

A biztos a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozását azzal indokolta, hogy a kormány a közszolgálaton belül a polgári közigazgatás, a rendvédelem, a honvédelem és a nemzetbiztonsági szolgálatok személyi állományában a korábbiaknál összehangoltabb és tervezettebb utánpótlásképzést akar megvalósítani. Ezt a célt szerinte az említett három állami fenntartású felsőoktatási intézmény egyesülése, az intézményi hagyományok megőrzése mellett, szoros oktatási és kutatási integrációval biztosíthatja.

Az egyetem megalakulását az Országgyűlés által márciusban elfogadandó létesítési és átalakulási törvény, valamint a júniusban elfogadandó, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezetéről és működéséről szóló jogszabály rendezi majd.

Arra a kérdésre, hogy az egységes intézményben is ugyanazzal az oktatói létszámmal számolnak-e, mint a most még különállókban, Kis Norbert József azt válaszolta a rádióműsorban: "az oktatói létszám alakulását az egyetem oktatási, kutatási és gazdálkodási stratégiája fogja meghatározni". A képzési rendszer átalakítását az új egyetem és a fenntartók által közösen meghatározott képzési stratégia határozza majd meg. 2012-től a három kar eredeti képzési kínálatát követi, új képzési programok 2013-tól indulhatnak - a megfelelő akkreditáció után - felmenő rendszerben - közölte. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
rendvédelem, rendőrtiszti főiskola, nemzetvédelmi egyetem,