NAV: lefoglalt gázolajjal a belvíz ellen

Pénzcentrum2011. január 11. 14:22

Büntető eljárás során lefoglalt üzemanyagot ajánlott fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatósága az ár- és belvíz elleni védekezéshez, a szivattyúk és a jégtörő flották működtetéséhez. A kedden átadott, 22 ezer liter gázolajat a bűnügyi szerv raktárából, Ságvárról Bajára, a Duna alsó szakaszához szállítják a helyi Vízügyi Igazgatóság szakemberei.

Amióta léteznek vízügyi statisztikák, soha nem fordult elő, hogy egyszerre kelljen védekezni mind a négy lehetséges vízkár ellen. Jelenleg ugyanis Magyarországon vissza kell tartani az árvizet, ugyanakkor óriási területeket öntött el a belvíz, folyóinkon jégdugók alakultak ki, és a vörös iszap katasztrófa miatt szennyezett a Torna-patak és a Marcal folyó.

1850 óta mérik a csapadékmennyiséget, de a mostani adatok minden eddigi mértéket meghaladnak. Ráadásul még nincs vége a télnek, eső és hó még eshet bőven. Arra is számítani kell, hogy az olvadás tovább súlyosbítja a helyzetet. Naponta 15-20 ezer liter gázolaj kell ahhoz, hogy mindenütt működjenek a szivattyúk és készenlétben álljanak a jégtörő flották a jégdugók megszűntetésére.

 


Ebben a pillanatban háromezer ember van távol az otthonától és tartja a frontot a vízzel szemben. 400 ezer hektár földterület van víz alatt és több mint egymillió hektár teljesen átnedvesedett. Az eddig ismert legsúlyosabb belvíz 420 ezer hektárt öntött el 1999-ben, az idei olvadás után minden valószínűség szerint új belvízi rekordra kell számítani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága ebben a katasztrófahelyzetben valamennyi mozdítható üzemanyagot felajánlotta a védekezéshez, ami azt jelenti, hogy kedden reggel 22 ezer liter gázolaj indul útnak a bajba jutott területekre. Ezt a mennyiséget 10, jövedéki bűncselekmény elkövetése miatt indult büntető eljárás során foglaltuk le és törvényben biztosított lehetőségünk van arra, hogy a lefoglalt üzemanyagot ily módon felhasználjuk. Az akcióban a Főigazgatóság partnere az Alsó-Duna-Völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság volt.

 

Címkék: