Öngyilkosság volt a haláladó eltörlése?

Pénzcentrum2010. december 17. 09:32

A költségvetés súlyos tízmilliárdokat veszített a hitelezési szigorítások és a válság következtében zuhanórepülést bemutató ingatlanpiac, valamint az adózóknak kedvező jogszabályváltozások - például az öröklésre vonatkozó könnyítések - következtében kieső illetékbevételek miatt - írja a Napi Gazdaság.

Az APEH frissen közzétett adatai szerint november végéig idén mintegy 81,3 milliárd forint illetéket fizettek ki a cégek és a magánszemélyek, amiből 35 milliárd az önkormányzatoknál landolt, a fennmaradó összeg pedig a költségvetésben. A jelenlegi kormány prognózist nem tesz közzé a várható bevételek kapcsán, az előző kabinet 110 milliárdos illetékbevétellel kalkulált tavasszal, ám ekkora bevétellel nyilván nem számolnak, mivel november végéig csupán 46,3 milliárd folyt be a közösbe.

Meglátszik az illetékbevételeken, hogy augusztus közepétől az egyenes ági rokonoknak nem kell ajándékozási és öröklési illetéket fizetniük. Utóbbiból az első félévben havonta átlagosan 400 millió forint folyt be az APEH-hoz, azóta viszont már csak 200-250 millió forint, szemben a tavalyi átlag 650 millióval.

Az ajándékozás után befizetett közteher is megcsappant 40%-kal, de a legmagasabb, 50%-os visszaesés a kiemelt kategóriaként külön nyilvántartott gépjármű öröklési és ajándékozási illeték esetében történt.

A bevételek jelentős részét biztosító, az ingatlan-adásvételek után befizetett közterhek közel 40 milliárd forinttal zuhantak tavalyhoz képest, de ez csak részben okolható az ingatlanpiaci trendekkel, mivel januárban lényegesen csökkentek az illetékmértékek. A gépjármű-értékesítésből származó illetékbevételek mindössze tizedével estek vissza, a bírósági, a közigazgatási illetékek viszont stagnáltak tavalyhoz képest.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: