Orbán pálcát tört a kötelező magánnyugdíj-pénztárak felett

Pénzcentrum2010. október 30. 06:02

Orbán Viktor tegnapi brüsszeli nyilatkozata alapján már csak hónapjai maradhattak a teljes magánnyugdíj-pénztári rendszernek, vagyis rövidesen csak egy állami és egy önkéntes ága marad a jelenlegi három pilléres nyugdíjrendszernek. Ez merőben más üzenet, mint amit eddig előre vetített a kormány és egyúttal rövid időn belül hatalmas költségvetési bevételt is jelent a magánpénzátrakból átlépők vagyona.

A miniszterelnők tegnap délután Brüsszelben bejelentette, Magyarországon hamarosan csak két pilléres lesz a nyugdíjrendszer, vagyis az állami nyugdíjalap mellett csak önkéntes pénztárak működnek majd, a kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszer megszűnik. Orbán szerint a magánnyugdíj-pénztárak agyonnyomták a költségvetést, és kivezetésük egy negyedéven belül megoldható.

"Nincs semmi kétségem afelől, hogy olyan tömeges visszalépések lesznek az első pillérbe, ami a másik pillér működését teljesen értelmetlenné teszi, és csak idő, méghozzá nagyon rövid idő kérdése, hogy az ki is kerüljön a rendszerből. Vannak ettől eltérő üzleti várakozások, de az én elképzelésem e tekintetben radikálisan különböző. Két pilléres lesz a rendszer, olyan mint a többi országban, akik nem voltak kommunisták" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A fenti kijelentés az "üzleti várakozások" mellett az eddigi kormányzati kommunikációtól is nagyban eltér. Eddig a miniszterelnök is azt mondta, hogy az emberek szabad akaratára lesz bízva, hogy a jövő év végéig visszalépnek-e a magányugdíjpénztárakból az állami pillérbe, vagy sem (ilyen tartalmú törvényt fogadott el a héten a parlament). A korábbi becslések 55-75%-os átlépési arányokról szóltak.

Ezek szerint ismét változott a helyzet, de azt még mindig nem tudni pontosan, hogy 2012-től vajon utal-e az állam nyugdíjjárulékot a - megmaradt - pénztárak felé. Ha nem, akkor ez a bevétel folyamatosan az államkasszát gyarapítja, jelentősen csökkentve ezáltal a 2012 utáni néhány évben az állam finanszírozási igényét, illetve a költségvetés előre jelezhető lyukát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Továbbra sem világos, hogy milyen szabályozói megoldással, illetve "ösztönzővel" éri majd el a kormány, hogy 2-3 hónapon belül átlépjen a nyugdíjpénztári tagság döntő része és így Orbán jelzése szerint értelmetlenné váljék a második nyugdíjpillér fenntartása. Az is nyitott kérdés maradt, hogy mire használja majd a kormány még az eddig gondoltnál is nagyobb, gyakorlatilag a teljes 2800 milliárd forintnyi magánnyugdíjpénztári megtakarítást, mert az eddigi információk alapján erre távolról sincs szüksége 2011-ben a költségvetésnek.

 

Címkék: