Fűnek fának küldjük már önéletrajzunkat

Pénzcentrum2010. augusztus 24. 09:17

Bár a cégek többsége sem gondolja alaposan végig, hogy milyen jelentkezőkre van szüksége egy álláshoz, a jelentkezők sem veszik alaposan szemügyre a hirdetésben szereplő elvárásokat: szinte mindenhova elküldik sablon-önéletrajzukat - írja a Népszabadság.

A hirdetésekben megfogalmazott követelmények zöménél a munkáltatók elsősorban a szakmai ismeretekre, a tapasztalatra helyezik a hangsúlyt, mint a tanult készségek, kompetenciák leírását elnagyolják. Persze másik oldalon a jelentkezők többsége ügyet sem vet rá, ha valahol azt írják, precizitást igénylő munka, hiszen maguk sem tudják, hogy szétszórtak - véli Németh Ildikó hr-specialista.

Az olyan álláshirdetésekre, melyben a végén felsorolt úgynevezett soft skillek (problémamegoldó képesség, csapatmunka, megbízhatóság, precizitás) egyáltalán nem szerepelnek, nagyjából ugyanazok és ugyanannyian jelentkeznek, mintha egyáltalán nem szerepelnének benne ezek a személyes készségek - állítja Szakmáry Ádám, a JOB Személyzeti Tanácsadó Kft. toborzási üzletágvezetője.

Ennél jóval konkrétabb megfogalmazásra van szükség: ilyen például az ügyfélközpontú gondolkodás, amely az értékesítés, ügyfélszolgálat, marketing területén követelmény, vagy a monotónia tűrés, amely jelzi, hogy a munkakör egysíkú, a tanulékonyság igénye akkor merül fel, ha a cégnél különös figyelmet fordítanak a folyamatos képzésre.

Végzettség és nyelvismeret tekintetében divat a feltételek közé beírni mind a felsőfokú végzettséget, mind pedig a tárgyalóképes angolnyelvtudást, még akkor is, ha a feladatok elvégzéséhez nincs is ezekre szükség. Sajnos ezzel számos rátermett, agilis munkaerőt zárnak ki az állásért folyó versenyből, arról nem beszélve, hogy a cégek is hozzásegítenek a diplomák és nyelvvizsgapapírok devalválódásához - véli Németh Ildikó. Persze az álláskeresők egy része úgy áll hozzá, hogy majd az interjú során kipuhatolózza, valóban szükséges-e a nyelvtudás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A munkáltatók akár a gyakorlatban, akár különböző tesztek, felmérések útján azt tapasztalhatják, hogy többen egy alap Word-, Excel-, Power-Point-tudással sem rendelkeznek, pedig ezek a kritériumok minden irodai munkához kötött hirdetésben szerepelnek.

Ötszáz esetből egyszer találkoztam olyannal, aki a kinyomtatott hirdetéssel a kezében úgy jelent meg, hogy az elvárások mindegyikének bizonyítottan megfelelt - sorolja tapasztalatát Németh Ildikó.

Címkék: