A csinos nők esélytelenül pályáznak ezekre az állásokra

Pénzcentrum2010. augusztus 11. 13:02

A Denveri Egyetem tanulmánya szerint vannak olyan álláshirdetések, amelyekre gyakorlatilag teljesen felesleges pályáznia egy vonzó nőnek, mert úgysem veszik fel. A diszkrimináció talán erős kifejezés, de egy csinos lányt nagyon nehéz elképzelni olyan férfias állásokban, mint a börtönőr, vagy például a gépészmérnöki munka.

A jó kinézet miatt a csinos nők esélytelenül indulnak bizonyos - a többség által férfiasnak titulált - állások megszerzésére - állapítja meg a Denveri Egyetem felmérése. Vannak olyan pozíciók, melyek betöltése során egyáltalán nem előny a vonzó külső, így a csinos nők nem indulnak nagyobb eséllyel a felvételi során.

A kutatás szerint, ha egy vállalat kutatási és fejlesztési részlegének vezetőjére vagy pénzügyi igazgatójára gondolunk, akkor egy meglett férfit képzelünk el magunk előtt. Ugyanez a helyzet, ha gépészekről, építészekről, vagy műszaki ellenőrökről beszélünk. Hasonló kategóriába tartoznak a biztonsági őrök, a számítógép alkatrész értékesítők, a börtönőrök és a kamionsofőrök is.

"Ezekben az állásokban nagyon alulreprezentáltak a nők, különösen a csinos nők" - mondta Stefanie Johnson a kutatás vezetője, aki hozzátette, hogy a vonzó hölgyeket leginkább titkárnőnek vagy recepciósnak szeretik alkalmazni.

A tanulmány szerint az átlagos állások esetén a jó kinézetű nők előnyben részesülnek, tehát még mindig létezik a kettős mérce alkalmazása, illetve a nemek közötti egyenlőtlenség.

Címkék: