Így mulat egy 130 éves: vodkát még a mamának!

Pénzcentrum2010. július 8. 18:02

Egy grúz matrónáról azt állítják, hogy ma ünnepli a 130. születésnapját, ezzel ő a világ legidősebb embere. Antisa Khvichava egy vidéki kis grúz faluban, a fővárostól - Tbiliszitől - 270 kilométerre található Sachire-ban él unokáival és dédunokáival.

A hatóságok vizsgálják az egykori szovjet tagállamban élő nő állítását. A gondot az okozza, hogy a néni születési anyakönyvi kivonata eltűnt az évek során, az egyetlen születési idejét bizonyító okirat egy a szovjet érában kiállított okmány.

Az okirat szerint Antisa asszony 1880. július 8-án látta meg a napvilágot, vagyis ma ünnepli a 130. születésnapját. Más dokumentumok szerint az asszony a mezőgazdaságban napszámosként, illetve betakarító munkásként dolgozott egészen 1965-ig, amikor is 85 évesen nyugdíjba vonult. A grúz asszony szerint a hosszú élet titka a munka és a rendszeres, de mértéktartó vodkafogyasztás.

A hatóságok meglátogatták az asszonyt a falujában, megtekintették a születését igazoló okmányt, de arról tájékoztatták, hogy a születési anyakönyvi kivonat hiányában nem tudják hitelesíteni a rekordot, mely szerint ő lenne a világ legidősebb embere.

A Gerontológiai Kutatócsoport szerint a világ igazolhatóan legidősebb embere az 1896. február 16-án született, 114 éves francia Eugenie Blanchard, bár még nem zárták le végleg a Khvichava állítását cáfoló, vagy igazoló vizsgálatot.

Címkék: