Sok cég az utolsó napokra hagyja adóbevallását

Pénzcentrum2010. május 28. 09:32

Május 31-ig, azaz jövő hét hétfőig kell a társaságoknak benyújtaniuk a 2009. évi társasági adóbevallásukat. A cégeknek az idén több mindenre is figyelemmel kell lenniük a bevallás során.

Mintegy 340 ezer kettős könyvvitelt folytató vállalkozást érint a mostani társasági bevallási határidő, melyek közül csupán 87,7 ezer cég nyújtotta be bevallását tegnapelőttig. A többség, nagyjából negyedmillió társaság tehát az utolsó napokra hagyta bevallását - írja a Napi Gazdaság.

A cégeknek idén az egyszerűsített vállalkozói adóról, az egyéni vállalkozó járulékairól, valamint az általános forgalmi adóról, a szakképzési hozzájárulásról, valamint a társasági adókötelezettségről szóló bevallással együtt a nagy értékű vagyontárgyakról szóló bevallást is be kell nyújtaniuk, amennyiben rendelkeznek adóköteles vagyontárggyal (170LE vagy nagyobb teljesítményű személygépjármű, vízi illetve légi jármű). A hitelintézeteknek a hitelintézeti járadékról, az energiaellátóknak pedig a fizetendő Robin-Hood adóról is számot kell adniuk.

Adószámával játszik, aki elmulasztja a közelgő APEH-határidőt

A társaságoknak az adóbevallással együtt több mindenről is határozniuk kell, így például a kutatás-fejlesztési adókedvezmények vagy a terven felüli értékcsökkenés elszámolásának módjáról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Két jelentős könnyítést is kaptak idén a magyar vállalatok a válságra való tekintettel. A fejlesztési tartalékaikat a korábbi szabályok szerinti négy év helyett hat év alatt kell felhasználniuk. A veszteségelhatárolás pedig idén már nem APEH-engedélyhez kötött.

Címkék:
tao pénz, veszteségelhatárolás,