Brüsszel szerint emelni kell a nyugdíjkorhatárt az unióban

Pénzcentrum2010. május 28. 13:02

Az Európai Bizottság javaslata szerint az uniós tagállamokban több lépcsőben emelni kell a nyugdíjkorhatárt, ellenkező esetben finanszírozhatatlanná válnak a nyugdíjkiadások. Amennyiben nem lépnek a tagállamok úgy könnyen a növekvő járulékterhek és a csökkenő nyugdíjak csapdájában találhatják magukat.

A tervezet rámutat, hogy az Európai Unióban a tényleges nyugdíjba vonulási életkor átlagosan alig több mint 60 év (miközben az OECD átlag a férfiaknál 63,5 év, a nőknél pedig 62,3 év). Egy tanulmány szerint 2060-ra átlagosan 7 évvel nő az unióban a várható élettartam, ezzel arányban körülbelül 70 év lenne az akkori ideális nyugdíjkorhatár.

A szakértők szerint az lehet a célkitűzés, hogy az emberek a felnőtt koruk kevesebb, mint harmadát töltsék nyugdíjasként. Az uniós tagállamok többségében jelenleg a 65 éves korhatár bevezetése a cél, amit a következő öt évtizedben - több lépcsőben további - 5 évvel kellene megemelni a rendszer fenntarthatósága érdekében.

Az uniós tagállamok közül Franciaország néz a legtöbb kihívás elé. Egy felmérés szerint a francia férfiak átlagosan 58,7 évesen mennek nyugdíjba (ami az unióban és az OECD tagállamok között is a legalacsonyabb érték), miközben a várható élettartamuk évekkel meghaladja az uniós átlagot. Nicolas Sarkozy francia elnök nehéz feladat előtt áll, mivel a nyugdíjkorhatár emelésének hírére többszázezren vonulhatnak az utcára.

A francia kormányzat a nyár végén véglegesíti a nyugdíjreformra vonatkozó terveit, amit várhatóan szeptemberben terjesztenek a parlament elé. Több tagállam között is heves viták alakultak ki a közelmúltban az alkalmazott nyugdíjkorhatár miatt. A görög mentőcsomag megszavazásakor a német képviselők nem mentek el szó nélkül amellett, hogy miközben ők 67 évre emelik a korhatárt, addig a görögök átlagosan 61 évesen mennek nyugdíjba.

Címkék: