Tisztulunk? Eltűnt 800 ezer potyautas a biztosítási rendszerből!

Pénzcentrum2010. május 20. 08:32

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) évek óta egy nagyjából 130 ezer nevet tartalmazó potyautaslistát kap az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. Három évvel ezelőtt még 1,1 millió volt a biztosítás nélküliek száma, ami mára 300 ezer körülire csökkent - írja a Napi Gazdaság.

Az első évek sikere után megállt a potyautasok számának csökkenése. Az OEP az I. negyedévben 133 ezer magánszemély adatát adta át az APEH-nak, mert az ellenőrzéseknél "piros lámpát" kaptak és nem rendezték jogviszonyukat. Nagyjából ennyi magánszemély adatát vizsgálta tavaly és tavalyelőtt az APEH az OEP-nél összegyűlt jelzések miatt.

Az adótörvényekben 2007-ben jelent meg az a módosítás, amely szerint minden magyar állampolgárnak rendelkeznie kell valamilyen biztosítotti jogviszonnyal. Ilyen keletkezhet önfoglalkoztatás, munkaviszony, hallgatói jogviszony révén, de e kategóriába tartoznak a kiskorúak és a nyugdíjasok is. A többi állampolgárnak magának kell megoldania a biztosítást az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével. A biztosítás nélkül maradtak közé tartoznak a háztartásbeliek, azok a munkanélküliek, akik már nem tartoznak a regisztrált álláskeresők körébe, valamint akik csak feketemunkából tartják el magukat.

Az idei I. negyedéves adatok szerint több mint 244 ezer állampolgár tartja fenn jogviszonyát a járulék megfizetésével - ezt ugyanakkor ennél valamivel többen fizetik, a nyugdíjas vállalkozóknak ugyanis lényegében egyfajta büntetésként kell fizetniük havonta a járulékot. A bevezetéskor összesen körülbelül 1,1 millió állampolgár viszonya volt tisztázatlan, sokan voltak azonban, akik csak adminisztrációs hiba miatt nem voltak nyilvántartva (például a felsőoktatási intézmények nem szolgáltattak adatot a hallgatókról). E problémák nagyrészt megoldódtak, így 2007 júniusában már csak nagyjából 500 ezer embernek nem volt rendezett jogviszonya, e szám 2008-ban 370 ezerre csökkent, a becslések szerint pedig 300 ezren lehetnek. Az OEP rostáján közülük csak azok akadnak fenn, akik biztosítás nélkül szeretnének egészségügyi ellátást kérni.

Az adóhatóság 2007 óta sok járulék-ellenőrzést végez, tavaly több mint 94,5 ezret. Ezek nem tárnak fel nagy adóhiányt, tavaly összesen 13,4 milliárd forintig jutottak, ez személyenként átlagosan 142 ezer forint.

Címkék: