Miért magasabb a férfiak fizetése a nőkénél?

Pénzcentrum2010. március 2. 09:17

Magyarországon az azonos munkakörben, azonos végzettséggel dolgozó gyermektelen nők körülbelül nyolc százalékkal keresnek kevesebbet férfi kollégáiknál - írja a Népszabadság.

A mintegy tízezer ember megkérdezésével készült Bérbarométer adatai szerint az első gyerek születése után a bérkülönbség 14 százalékra nő, a második gyerek után 25 százalék, a harmadik után pedig már 26 százalék.

Nagy Beáta szociológus szerint ritka, hogy egy cég eleve kevesebbet a fizet egy pályakezdő nőnek, inkább arról van szó, hogy a nők szívesebben vállalnak kisebb fizetéssel járó, de biztosabbnak tűnő állásokat. Emellett az egyes szakmákon belül is működik a szegregáció, például több a női radiológus, mint a sebész, márpedig az utóbbi több megbecsültséggel és elfoglaltsággal is jár.

Mivel nők ritkábban lesznek közép-, illetve felsővezetők, így minél magasabb végzettségű munkavállalókról van szó, annál inkább szétnyílik a kereseti olló. Leginkább azonban a gyerekvállalásnál válik behozhatatlanná a nők jövedelmi hátránya. Akármilyen rövid ideig marad otthon egy nő szülés után, ha nem is nulláról, de újra kell kezdenie a pályáját.

Ezt igazolja az is, hogy 30 és 40 éves kor között megtörik a nők fizetésének emelkedése.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Európai Parlament állásfoglalása a fenti jelenség nyugdíjjárulékok terén is különbségeket eredményez, ami a nők elszegényedésének kockázatát hordozza. Ez egyszülős családok esetében a gyerekekre is negatívan hat.

Címkék: