Továbbra is fókuszban a jövedéki ellenőrzések a VPOP-nál

Pénzcentrum2010. február 22. 15:32

A Vám- és Pénzügyőrség a törvényi előírásoknak megfelelően idén is közzétette az éves ellenőrzési irányelveit. A vámhatóság 2010-ben is szigorúan fogja a felügyelni és ellenőrizni a vámok, a jövedéki adóbevételek valamint a környezetvédelmi termékdíjak befolyását.

A környezetvédelmi termékdíj adóellenőrzések ellenőrzési irányelvei

A Vám- és Pénzügyőrség 2010. évben adóellenőrzési terv alapján végzi a környezetvédelmi termékdíj ellenőrzési tevékenységét. A vizsgálatok kiterjednek a termékdíj alapjára, a befizetett termékdíj összegére, a mentesség jogszerű alkalmazására, a nyilvántartások vezetésének szakszerűségére, de az átvállalásokban szereplő adatok helyességére, valamint a központi költségvetést jogszerűen megillető, de nem realizálódott bevételek utólagos előírására és beszedésére is.

Az adóellenőrzések célja továbbá az adótörvényekben és más jogszabályokban előírt kötelezettségek teljesítésének, vagy elmulasztásának megállapítása - akár szándékos, akár nem -, és a feltárt hiányosságok esetén hatósági jogosítványok alkalmazásával intézkedni a törvényes állapot helyreállítására. Az adóellenőrzésnek hatékonyan kell feltárni a különböző adókikerülő magatartási formákat, emellett fontos, hogy megfelelő kommunikációval, segítő vizsgálatokkal a vámhatóság előmozdítsa a helyes adózási gyakorlat kialakítását. E célok megvalósítása, valamint az ellenőrzési kapacitás optimális felhasználása szükségessé teszi, hogy az átfogó adóellenőrzések mellett az egyes részkötelezettségekre fókuszáló célellenőrzésekkel is éljen a vámhatóság.

2010. évben a vámhatóság tervszerűen végrehajtandó környezetvédelmi termékdíj adóellenőrzéseinél kiemelt cél a költségvetési bevételi érdekeket leginkább veszélyeztető jogsértések, adókikerülési módok minél szélesebb körű feltárása.

A vám utólagos ellenőrzések ellenőrzési irányelvei

Az éves ellenőrzési feladat meghatározása és az ellenőrzési terv összeállítása során - a minden egyes gazdálkodó szervezetre nézve reális ellenőrzési "fenyegetettséget" jelentő - kockázatelemzéses kiválasztáson alapuló 5+1%-os ellenőrzöttségi szint - éves szinten min. 382 db utólagos ellenőrzés - került meghatározásra. Ebből az 5%-ot kitevő ellenőrzések a teljes gazdálkodói körből, míg az 1%-ot kitevő ellenőrzések kizárólag az elektronikus import eljárásban (is) vámkezeltető gazdálkodói körből kerültek kiválasztásra.

További elvárás, hogy az utólagos ellenőrzési tevékenység során minél nagyobb számú, a teljes körű ellenőrzésnél hatékonyabb cél- és témavizsgálat kerüljön lefolytatásra - a hatékonyság növelése mellett így biztosítva az ügyfelek ellenőrzöttségből adódó adminisztrációs terheinek mérséklését. Ezenkívül az utólagos ellenőrzési terület fokozottan vizsgálja a termékexport mögött álló gazdasági események valódiságát.

A jövedéki szakterület ellenőrzéseinek irányelvei

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jövedéki szakterület kiemelt hangsúlyt fektet mind a regisztrált, mind a nem regisztrált jövedéki alanyi kör tekintetében tapasztalható jogsértések visszaszorítása érdekében, továbbá kiemelt ellenőrzéseket végez az időszakos, idegenforgalmi rendezvényekhez és ünnepi alkalmakhoz kötődően.

Az ellenőrzési típusok tervezett számai 2010-ben:

Jövedéki adó és energiaadó adónemekre irányuló adóellenőrzés: 300 db
Hatósági felügyeleti ellenőrzés: 15 000 db
Kiutalás előtti ellenőrzés: 4 000 db
Jövedéki ellenőrzés: 150 000 db

Az ellenőrzési irányelvek részletes szempontjai elérhetőek a Vám- és Pénzügyőrség honlapjáról.

Címkék: