Népszámlálás 2011: ez lehet az utolsó hagyományos?

Pénzcentrum2010. február 12. 09:47

Sok újítást fog hozni a jövő évi népszámlás, de az igazán nagy dobás csak 2021-től jöhet. A technikai újdonságoknak is köszönhetően olcsó népszavazást ígér Belyó Pál, a KSH elnöke.

Papír alapú önkitöltős és online kérdőíveket is bevet majd a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a jövőre megrendezésre kerülő - 10 évenként esedékes - népszámláláson. Így a kérdezőbiztosok már csak azokban a háztartásokban fognak kopogtatni jövőre, ahonnan az önkitöltős kérdőívet nem küldték vissza az állampolgárok.

A lakásság egy jelentős része várhatóan élni fog az új lehetőséggel. A KSH szakemberei az előzetes vizsgálatok során úgy tapasztalták, hogy az állampolgárok akár 40%-a hajlandó kérdezőbiztos nélkül is adatokat szolgáltatni - mondta a KSH elnöke a Napi Gazdaságnak adott interjúban.

Annak érdekében, hogy minél hozzáértőbb kérdezőbiztosok látogassanak el az otthonokba, a KSH külső piackutató cégek bevonását is tervezi a folyamatba. A hordozható számítógéppel dolgozó számlálóbiztosok pedig az adatok ellenőrzésére és feldolgozására fordított munkákat is jelentős mértékben csökkenthetik - mondta Belyó Pál.

A jövő évi népszámlálás 17 milliárd forint költségvetési pénzből fog gazdálkodni, ami reálértéken kevesebb a 2001-es cenzusra fordított keretnél. Európai összehasonlításban is olcsónak számító teljes körű, országos számlálást hoz össze a KSH. Az elnök kiemeli, hogy fejlettebb uniós országokban egy lakosra vetítve akár háromszor-négyszer több pénzbe is kerülhet a népszámlálás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A statisztikai hivatal távlati tervei között szerepel, hogy a 2021-es népszámlálást már kizárólag a különböző állami nyilvántartási adatok összevezetésével, az állampolgárok megkérdezése nélkül bonyolítsák. Az állami szerveknél rendelkezésre álló adatok statisztikai célú felhasználása jelentős informatikai fejlesztést követel meg a következő tíz évben. A KSH-elnöke pozitív példaként Dániát hozta fel, ahol a népszámlálás 80%-a már regiszteralapon folyik, amivel jelentős költségmegtakarítást tud elérni az ország.

Címkék: