Sokan 58-59 évesen nyugdíjba mennek, de (feketén) dolgoznak

Pénzcentrum2010. február 4. 08:47

A nyugdíjkorhatár 62 év, ám a nyugdíjba vonulási korcentrum jelenleg 58-59 év, vagyis a korhatár elérése előtt 4-5 évvel a munkavállalók nyugdíjba menekülnek - vállalva ilyenkor akár a kisebb jövedelem kockázatát is - írja a Napi.

Ilyenkor logikus döntés, hogy a nyugdíjat munkajövedelemmel is kiegészítik. Az adóhatóság adatai szerint 2008-ban 520 ezren vallottak be nyugdíjasként jövedelmet is, közülük 305 ezer főnek volt bérjövedelme (összesen 426 milliárd forint, fejenként átlagosan 1,4 millió forint).

A nyugdíj melletti munkavállalást folyamatosan szigorítja az állam, a 2008. január 1-je után megállapított nyugdíjak esetében bizonyos esetekben választani kell a nyugdíjasnak az öregségi ellátás és a munkajövedelem között.

Azokat, akiknek nyugdíját 2008 előtt állapították meg, semmilyen korlátozás nem érint, de az ezt követően visszavonulók csak akkor kapják meg a nyugdíjukat, ha munkajövedelmük nem éri el a minimálbér 18-szorosát, azaz 1,323 millió forintot.

Korábban: Nagyot buktak a nyugdíjasok, ez okozta a vesztüket

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tavaly még az éves minimálbér volt a határ, ez az összeg emelkedett januártól. A keretösszeg elérésének hónapjától megszűnik a nyugdíj folyósítása, ha erre decemberben kerül sor, akkor az utolsó havi nyugdíjat vissza kell fizetni. A keretösszeg a művésznyugdíjra és a fegyveres testületek szolgálati nyugdíjára is vonatkozik, ez évtől pedig a polgármesterek és az országgyűlési képviselők nyugdíjára is kiterjesztették a szabályozást.

A nyugdíjas munkavállalóra hasonló szabályok vonatkoznak, mint az aktívra, vagyis nyugdíjjárulékot is fizetnie kell a jövedelme után - igaz, később a nyugdíjas a befizetett járulékokra hivatkozva kérheti nyugdíjának emelését.

A Központi Statisztikai Hivatal mindössze 105 ezer 60 éven felüli munkavállalóról tud.

Címkék: