Nem kell panaszkodni: milliárdokat kerestek tavaly a zenészek!

Pénzcentrum2009. június 27. 15:00

Felesleges minden siránkozás a lemezeladások visszaesése, illetve a kalózletöltések miatt. A zenészek - válság ide vagy oda - többet kerestek tavaly, mint bármikor korábban.

Az elmúlt 12 hónapban a 10 legjobban kereső zenész összesen 719 millió dollárt muzsikált össze, szemben a 2008 júniusáig eltelt időszak 500 milliójával. A nagy üzlet a koncertezésben rejlik: tavaly 10 olyan koncert is volt, melyek egyenként több, mint 10 millió dolláros bevételt hoztak. (Madonna a Madison Square Gardenben, Celine Dion a montreáli Bell Centreben, satöbbi.) A jegyárak soha nem látott mértékkel 5,26 dollárral 67,33 dollárra nőttek

A Forbes magazin által összeállított listát - nem meglepő módon - Madonna vezeti, aki 2002 óta minden évben 40-50 milllió dollárt hozott össze. Tavaly azonban sikerült megfejelnie ezt az amúgy is jelentős összeget: a világkörüli turnéja és az új albuma, a Hard Candy összesen 110 millió dollárt hozott számára a konyhára. Celine Dionnak sem kell panaszkodnia a három éves pihenőről való visszatérés miatt: a világ még nem felejtette el őt. A kanadai énekesnő turnésorozata 237 millió dolláros bevételt hozott. Ő maga 100 millió dollárt keresett, igaz ebben benne vannak a Nagy-Britanniában kiadott válogatáslemezének, valamint saját parfümkollekciójának bevételei is.

A harmadik helyezett Beyonce lett 87 millió dolláros jövedelemmel. Ő szintén csak részben él a zenélésből, hiszen tavaly szerepelt két filmben, piacra dobott egy új divatkollekciót és leszerződött a L'Oreal és az Armani mellett a Nintendoval és a General Mills-szel is. A Top 10-be bekerült még Bruce Springsteen, a Coldplay és az AC/DC is, akárcsak több, idehaza ismeretlen amerikai country együttes és énekes.

Címkék:
nintendo,