Hová tűnnek a brit milliárdosok?

Pénzcentrum2009. május 27. 16:03

Nagy-Britannia milliárdosait számláló lista hossza csaknem felére zsugorodott a ingatlan-, és részvényárak csökkenése miatt. Az elit klubnak ma annyi tagja van, mint 2003-ban.

A gazdasági csúcs idején, 2007-ben még mintegy 489 ezren mondhatták magukat milliárdosnak a szigetországban, ma már azonban csak 242 ezer tagja van a rangsornak.

Az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szerint a tavalyi év közel 18 százalékos ingatlanár zuhanása miatt sokan a rangsor aljára csúsztak, azonban akadtak új belépők is, akik talán nem is tudják, hogy ideig-óráig a gazdagok sorába tartoztak.

A részvényportfoliók szintén sokat veszítettek értékükből, valamint a City-ben kifizetett bónuszok drasztikus zuhanása sem kedvezett a gazdag üzletembereknek.

Korábban a CEBR még azt becsülte, hogy 2010-re akár a 760 ezret is elérheti azok száma, akik 7 számjegyű vagyonnal rendelkeznek, méghozzá fontban számítva, azonban ezen prognózisát most felülírta a válság.

Douglas McWilliams, a CEBR igazgatója szerint 2011-től ugyanakkor ismét gyarapodhat a listán lévő emberek száma, amint az ingatlanpiac újra magához tér.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sokaknak, főként a lista élén állóknak persze nem kell attól tartaniuk, hogy kiesnek a klubból, még akkor sem, ha vagyonuk az elmúlt időszakban mintegy negyedével csökkent. Persze most ők is kevesebbet költenek luxustermékekre, státusz szimbólumokra, amit például a Bentley eladások idei közel 66 százalékos, vagy a BMW 35 százalékos visszaesése is igazol. 

Lakshmi Mittal, a szigetország leggazdagabbik embere szintén nagyot bukott, vagyona 16,9 milliárd fontról, 10,8 milliárdra apadt, míg a Chelsea csapat tulajdonosa, Roman Abramovics is 4,7 milliárd fontot veszített.

Címkék:
roman abramovics,