A munkavállalók halálából profitálnak a bankok?

Pénzcentrum2009. május 20. 15:02

Tavaly év végén meglehetősen sokat cikkeztek a különböző bankok, pénzintézetek, biztosítók bónusz-fizetési gyakorlatairól, hogy mégis miből, és milyen alapon fizetnek a vezetőknek óriási prémiumokat. Nos, a miből kérdésre megérkezett a válasz: az alkalmazottak életbiztosításaiból.

A Wall Street Journalban megjelent cikk alapján a bankok több százezer alkalmazottjukra kötöttek életbiztosítást, ami azt jeleni, hogy haláluk esetén a bankok kedvezményezettek. A legtöbb biztosítást a jelzáloghitelezési-boom idején kötötték, hogy ebből tudják finanszírozni a vezetőknek járó juttatásokat.

A legnagyobb összegű életbiztosítással a Bank of America rendelkezik, az első negyedévi adatok szerint 17,3 milliárd dolláros állománnyal, de a J.P.Morgan is 11,1 milliárddal, a Wells Fargo pedig 5,7 milliárddal.

A biztosítások vásárlásával a bankok tulajdonképpen úgy tesznek, minta egy nyugdíjalapba fizetnének, ráadásul a biztosítottak halála esetén befolyt összegek után nem kell adót fizetniük.

Persze a módszert sokan vitatják, főként az adókerülés jellege miatt, a családok pedig azt veszik zokon, hogy hozzátartozóik halálán a bankok profitálnak. Ugyanakkor a gyakorlat megfékezésére tett kísérletek sikertelennek bizonyultak. 2006-ban például a kongresszus egy olyan törvényt hozott, amely a cégek számára limitet szab az ilyen életbiztosítások kötésének, méghozzá csak az alkalmazottak egyharmadánál meghúzva a határt, akiknek ráadásul hozzájárulásukat kell adniuk az ügylethez.

Persze az USA-ban nem csak a bankok, de egyéb vállalkozások is alkalmazzák a fizetések forrásszerzésére ezt a módszert, többek között az American International Group, a Fannie Mae, a Freddie Mac, a Kimberly-Clark is, de tény, hogy a bankok a legnagyobb szereplői ennek a piacnak, akik a 2006-os törvénykezés után is milliárdokat költöttek életbiztosítások kötésére.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ráadásul a cégek közül nem egy hitelt is felvesz a biztosítások megkötéséhez, akik a hitelkamatokkal még csökkenteni is tudják adóalapjukat - igaz ezen a pénzügyminisztérium szintén változtatni akar.

Az így kötött életbiztosításokból befolyt összeget a bankok és cégek elvileg alkalmazottaik juttatásaira fordítják, azonban felmérések szerint legnagyobb részük a felsővezetői bónuszokra megy el.

Szakértői becslések szerint következő 10 évben a bankok az életbiztosításokból mintegy 400 milliárd dollárnyi bevételhez jutnak a biztosítottak halála miatt. A munkavállalók hozzájárulását általában úgy próbálják meg kiédesgetni a bankok, hogy némi részesedést ajánlanak a befolyt összegből, azonban azt is csak addig, amíg a cégnél alkalmazásban állnak. Sajnos nem egy olyan panasz érkezett azonban a hatóságokhoz, ahol az életbiztosítás megkötése után nem sokkal megváltak az illetőtől.

Címkék: